Nominujte Pokretače promena za 2022. godinu!

Objavljeno: 5. oktobra 2022. godine

Beogradska otvorena škola, četvrtu godinu zaredom, poziva građane da nominuju Pokretače promena. Pokretači promena predstavljaju godišnje nagrade koje slave motivisane građane, one koji istrajavaju u naporima da poboljšaju živote svih nas. Pored toga, ovo je jedinstvena prilika za dodatno priznanje i prepoznavanje, kao i finansijsku i medijsku podršku najuspešnijim i najupornijim pojedincima, neformalnim grupama i organizacijama civilnog društva.

Napredak zajednice i blagostanja svih nezamisliv je bez aktivnog učešća građana i civilnog društva u kreiranju javnih politika, rešavanju problema, prepoznavanju i ostvarivanju potencijala važnih za lokalni razvoj. Jedan od načina na koji možemo odgovoriti na njih je javno zagovaranje – proces koji omogućava organizovanim građanima da utiču na nosioce vlasti i/ili donosioce odluka i tako unaprede život u svojoj zajednici i društvu. U savremenom demokratskom društvu, svoje mesto u ovom procesu promena imaju organizacije civilnog društva, pojedinci, mediji, ali i poslovni sektor.

Pored dobro poznatih kategorija, ove godine tražie se Pokretači promena i u jednoj novoj – Sinergijom do uspeha, koja se odnosi na saradnju ostvarenu sa poslovnom zajednicom. Uspešna saradnja civilnog i poslovnog sektora je još jedna prilika za izgradnju boljeg društva, a stvaranje zajedničke vizije i konkretizacija saradnje ova dva sektora otvara mogućnosti za pokretanje promena u društvu.

I – SARADNJOM DO PROMENE

Ova kategorija nagrađuje istaknute primere uspešne saradnje između javnih vlasti i organizacija civilnog društva u ostvarivanju pozitivnih društvenih promena.

II – SINERGIJOM DO USPEHA

Nova kategorija nagrađuje organizacije koje su ostvarile saradnju sa poslovnom zajednicom i zajednički zagovarale stvaranje podsticajnog okruženja za važne promene u zajednici.

III – PRVI GLAS GRAĐANA

Ova nagrada namenjena je organizaciji civilnog društva koja je svojom kampanjom uspela da dopre do velikog broja građana, inspiriše ih, motiviše i okupi u zajedničkoj borbi za promenu.

IV – POHOD NA AKTIVIZAM

Ova nagrada u fokusu ima neformalne grupe, pokrete i inicijative koje su okupile veliki broj građana i uspele da ostvare važne promene u zajednici.

V – POKRETAČ/ICA PROMENA

U okviru ove kategorije, želimo da istaknemo ljude koji su, boreći se za zajednički interes, hrabro iskoračili iz okvira uobičajenih očekivanja i dokazali kolika je snaga pojedinca.

Više o propozicijama i načinu prijave pročitajte OVDE.

Prijave se dostavljaju popunjavanjem onlajn formulara koji se nalazi OVDE, najkasnije do 23. oktobra 2022. godine do 15 časova.

Pored medijske promocije i javnog priznanja, nagrađeni u svim kategorijama dobiće i robnu nagradu po sopstvenom izboru u vrednosti do 600 USD.

 Godišnja nagrada za Pokretače promena dodeljuje se u okviru projekta „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju” koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). BOŠ realizuje ovaj projekat u saradnji sa Fondacijom BFPE za odgovorno društvo (BFPE) i Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) Srbija. Projekat traje od novembra 2018. do maja 2023. godine. Više o projektu možete pročitati OVDE.

Izvor: BOŠ