NUNS-ovi seminari „Platformska ekonomija, platformski radnici i njihova radna prava“

Objavljeno: 18. oktobra 2023. godine

Prema istraživanju Centra za istraživanje javnih politika u Srbiji, na onlajn platformama za rad radi oko 70.000 gig radnika ili frilensera, a njihov broj svakodnevno raste. Oni pružaju raznovrsne usluge, od časova engleskog na jezičkim platformama do IT i kreativnih usluga, dizajna, prevođenja i administrativnih usluga. Do nedavno oni su bili potpuno nevidljivi za kreatore javnih politika, iako čine više od 1,5% radne snage u Srbiji. U 2021. frilenseri su organizovali protest i dobili nešto povoljniji poreski status, ali se i dalje suočavaju sa velikim brojem izazova jer njihov status nije definisan ni u jednom zakonu, a mnoga prava ostaju van njihovog domašaja.

Novinari i novinarke pišu o frilenserima vrlo retko, a mnogi ne znaju da i u njihovim sredinama postoje ljudi koji rade na ovaj način.

Istovremeno, na ulicama viđamo i drugu vrstu platformskih radnika, onih koji rade za platforme za dostavu hrane poput Glovo, Wolt, Mister D, Yandex Delivery i drugim. Iako i jedne i druge nazivamo „platformskim radnicima“, među njima ima značajnih razlika ali i sličnosti jer imaju jednako nesigurne uslove rada.

Zašto je važno pisati o radno-pravnom položaju platformskih radnika i zašto je važno razumeti šta je to platformska ekonomija? Radnici na platformama najčešće rade „male poslove“, u iscepkanim vremenskim intervalima, i plaćeni su po obavljenom poslu, na primer,  po isporuci jednog paketa, što znači da njihova svakodnevna zarada zavisi od toga koliko su fizički spremni da rade tog dana. Kada ne rade, platformski radnici ništa ne zarađuju, a kada se razbole najčešće nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu, bolovanje, ili odmor.

Mnogi stručnjaci predviđaju će u budućnosti i mnogi drugi tradicionalni poslovi biti organizovani na ovakav način i da će radnici ostati bez velikog broja svojih prava od garantovanih 8 sati rada do nemogućnosti da dobiju zaštitnu opremu na radu, ostvare pravo na godišnji odmor i trudničko i porodiljsko bolovanje.

Ako vas zanima da razumete šta je to platformska ekonomija i da svojim prilozima pomognete da javnost bolje razume kako bi mogla izgledati budućnost rada u 21. veku, pridružite se seminarima koje organizuje Nezavisno udruženje novinara Srbije uz podršku Centra za istraživanje javnih politika, najvažnije istraživačke stanice u regionu koja se bavi ovom temom.

Prijave su otvorene do 31. oktobra 2023.

potrebno je poslati  CV iz kojeg se vidi profesionalno iskustvo. Ako imate iskustva u izveštavanju o temi seminara, dajte više informacija o tome, kao i linkove na neke od objavljenih tekstova na tu temu. Prijave se šalju na adresu nuns@nuns.rs.

Više informacija o seminarima, na sajtu NUNS-a, OVDE.

Izvor: NUNS