Održana konferencija o bezbednosti mladih

Objavljeno: 26. aprila 2022. godine

U aprilu je održana konferencija o bezbednosti mladih koja je okupila predstavnike mladih, predstavnike institucija i međunarodnih organizacija kao i mlade.

Krovna organizacija mladih Srbije je u okviru projekta Lokalna akcija mladih za bezbednosnu kulturu  održala treninge o temi sektora bezbednosti, na kojima su se mladi informisali o pojmu bezbednosti, strategijama za njegovo razvijanje i sektorima bezbednosti u Republici Srbiji.

Nakon treninga je formirana radna grupa putem koje su polaznici i polaznice ovog treninga kreirali preporuke namenjene lokalnim samoupravama za unapređenje bezbednosne kulture mladih.

Na održanoj konferenciji se u uvodnom delu obratila zamenica šefa misije OEBS-a u Srbiji, Sara Groen. Ona je ovom prilikom istakla važnost mladih u temi bezbednosti i rekla da učešće mladih vodi ka inkluzivnoj bezbednosti. Takođe se obratila i članica upravnog odbora KOMS, Maša Vračar, koja je istakla neke od podataka do kojih je KOMS došao, npr. da se 66% mladih susrelo sa nekim oblikom diskriminacije, što je zabrinjavajuć podatak.

Nakon uvodnog dela i predstavljanja projekta, mladi učesnici i učesnice su bili podeljeni u radne grupe koje su se bavile temama bezbednosti životne sredine, rodne ravnopravnosti i tolerancije i nedskriminacije. Potom su održane tri panel diskusije koje su bile posvećene ovim temama, na kojima su govorili relevantni panelisti i panelistkinje.

Više informacija o konferenciji na sajtu KOMS-a,  OVDE.

Izvor i fotografija: KOMS