Održana tribina „Sačuvajmo prirodni vidikovac na Kablaru“

Beograd, 22.05.2023.

Tribina „Sačuvajmo prirodni vidikovac na Kablaru“, u organizaciji Inicijativnog odbora peticije „Sačuvajmo Kablar“, okupila je u nedelju, 21. maja, veliki broj planinara, zaljubljenika u prirodu, ekoloških i urbanističkih stručnjaka, kao i više od stotinu građana zainteresovanih da čuju argumente za i protiv. Organizatori su pozvali predstavnike resornih ministarstava, grada Čačka, Turističke organizacije Čačka, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i autore idejnog rešenja „Stakleni vidikovac na Kablaru“. Nažalost, i ovoga puta se nisu odazvali pozivu.  Peticiju protiv izgradnje staklenog vidikovca na Kablaru do sada je potpisalo 4.809 građana.

Inicijatori peticije „Sačuvajmo Kablar“ su izneli brojne argumente protiv izgradnje vidikovca, ali i predloge o modelima za oživljavanje i razvoj ove planine.

Na kraju ovog događaja planinari su poslali poruku i u stihovima: „Sa Ovčara i Kablara planinarka progovara:  Šta će nama vidikovci i prljavi vaši novci? Dalje prste od Kablara, poruka je planinara.”

Podršku skupu pružili su: Ekološko udruženje „Suvoborska greda“ na čelu sa Ljiljom Bralović, „Zaštimo Dobrinju“ i Dragan Simović, Zeleni talas, Centar za monitoring i aktivizam – CEMA, FORCA Požega, Medijsko sklonište Čačak, Građanske inicijative i medijska koalicija „Zajednički glas’’.

Izvor i fotografija: Cemaforum.rs