Omladinski rad je zanimanje

“Omladinski rad je zanimanje! Šta to tačno znači za omladinski sektor?“ bila je jedna od tema o kojoj se govorilo trećeg dana fandrejzing kongresa –  OPENS FundCon, održanog proteklog vikenda u Novom Sadu.

Na samom početku sesije izvršna direktorica Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada Jelena Stojanović predstavila je kako je izgledao put do priznavanja zanimanja i dobijanja šifre u Jedinstvenom kodeksu šifara.

– Standardi zanimanja su nešto što smo mi napravili još 2011. godine kada smo predali svu neophodnu papirologiju kako bi se oni prepoznali i uvrstili u zvaničnu listu. Mislili smo da je to idealan trenutak jer je pokrenut postupak usaglašavanja našeg okvirka zanimanja sa evropskim okvirom. Međutim, taj proces je trajao mnogo duže nego što smo očekivali, odnosno punih osam godina – pojasnila je Stojanović i dodala da je priznavanje zanimanja otvorilo prostor, pre svega, za institucionlanu održivost jer je omladinski rad konačno prepoznat na nivou sistema.

Naredni korak je, kako je navela, uređenje mehanizama kroz Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija i apliciranje NAPORa za javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih (JPOA) na osnovu koga bi izadate diplome od strane NAPOR bile i zvanično priznate. Takođe, priznavanjem zanimanja otvorena je i mogućnost za obrazovanje omladinskih radnika/ca kroz formalni sistem obrazovanja, kao i povezivanje sa institucijama od značaja za mlade.

Potom je sa učesnicima/cama sesije diskutovano o mogućnostima za zapošljavanje omladinskih radnika i o tome koji su najbolji modeli za to.

– Mislim da je najbolji model uspostaviti međusketorsku saradnju između organizacija civilnog društva koje sprovode omladinski rad i institucija i to tako što bi organizacije edukovale predstavnike/ce institucija kako da primenjuju omladinski rad u svom radu, a  zauzvrat organizacije bi imale finansijsku održivost koja im je glavni izazov u svakodnevnom funkcionisanju – stava je Nemanja Kričak, učesnik iz Blaca.

Drugi OPENS Fundcon pod nazivom „ODRŽIVOST (NE)MOGUĆA MISIJA!“, održan od 20. do 22. septembra,  okupio je brojne predstavnike/ce organizacija civilnog sektora i institucija iz cele Srbije koji su tokom tri dana govorili o različitim vidovima održivosti jer je upravo stabilan rast i razvoj najčešće predstavljen kao (ne)moguća misija svake organizacije. Više informacija o samom kongresu možete pronaći OVDE.