Otvoren poziv: Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju

Objavljeno: 14. marta 2023. godine

Uz podršku Evropske unije, Švedske i Švajcarske, i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, i u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji objavljuje višegodišnji Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede. Cilj ovog Izazova je da podrži sprovođenje inovativnih poslovnih rešenja u svih 5 oblasti Zelene agende za Zapadni Balkan:

  1. Dekarbonizacija – smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije,
  2. Cirkularna ekonomija – očuvanje i efikasnije korišćenje prirodnih resursa,
  3. Smanjenje zagađenja životne sredine i vazduha,
  4. Zaštita i očuvanje prirode i biološke raznovrsnosti, i
  5. Uspostavljanje održivih sistema za snabdevanje hranom i ruralni razvoj.

 

Jedan od ključnih principa Zelene agende je da tranzicija ka klimatskoj neutralnosti mora biti socijalno pravedna i inkluzivna da bi bila uspešna. Stoga su projektne aktivnosti osmišljene tako da osiguraju da cena i koristi od zelene tranzicije budu ravnomerno raspoređeni u društvu. Da bi se podstaklo angažovanje različitih društvenih grupa, biće korišćen mehanizam javnih poziva u formi izazova za inovacije. Ovo je dokazana metodologija za pronalaženje inovativnih i isplativih ideja, tehnologija i poslovnih modela koji će u praksi dovesti do poboljšanja društvenih, ekonomskih i ekoloških uslova života za sve građane i građanke Srbije, u skladu principima Zelene agende.

Na Izazov mogu da se prijave javna, privatna i socijalna preduzeća, istraživačke institucije, organizacije civilnog društva, lokalne samouprave i upravljači zaštićenih područja, pojedinačno ili udruženo.

Najbolji pristigli predlozi dobiće mentorsku i tehničku podršku za dalji razvoj, dok će za najuspešnije među njima biti obezbeđeno sufinansiranje kako bi se primenila u praksi.

Rok za prijavljivanje na Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju je 31. mart 2023. godine, do 17 časova.

Poziv za inovativne ideje biće otvoren do kraja trajanja projekta, odnosno do kraja 2026. godine, a pristigle prijave će se ocenjivati i birati u nekoliko ciklusa.

Prijavljivanje na ovaj Izazov se vrši isključivo elektronskim putem, popunjavanjem onlajn formulara OVDE.

Za sve zainteresovane kandidate, info-dani biće organizovani 15. marta i 24. marta 2023. godine (u hibridnom formatu), kao i 19. aprila – za drugu fazu prijava.

Registracija je obavezna za sve info-dane, a vrši se putem onlajn formulara:

 

Ovaj Izazov objavljen je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koji, uz finansijsku podršku Evropske unije, Vlada Švedske i Švajcarske, i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Evropskom investicionom bankom (EIB).

Za više informacija kontaktirajte nas putem i-mejla na: zelena.agenda.rs@undp.org ili putem telefona na: 063 1018 079Novi Kalkulatori resurs centra

Saznaj više