Otvoren poziv za finansijsku podršku neformalnim grupama!

Objavljeno: 6. februara 2024. godine

Ukoliko ste grupa pojedinaca, okupljena oko rešavanja nekog problema u zajednici, koja broji najmanje tri osobe, koje su državljani Srbije i ukoliko je makar jedna osoba među vama punoletna, možete se prijaviti na Program podrške neformalnim grupama. Podrška je finansijska i mentorska, pri rešavanju konkretnog problema u vašoj zajednici.

Neke od aktivnosti koje možete sprovoditi u okviru ovog programa su kampanje za podizanje svesti lokalnog stanovništva o određenom problemu (koje mogu biti i onlajn i oflajn), zatim uređenje javnog prostora (parkovi, međublokovski prostor, pešačke i biciklističke staze itd.) ili angažovanje zajednice kroz različite formate (peticije, tribine, ulične akcije itd.).

Od vas se očekuje da delujete i radite u svojoj lokalnoj zajednici i da doprinesete dobrobiti zajednice i pronalaženju rešenja za konkretne probleme/izazove. Uz to, nije potrebno da vaša grupa bude registrovana kao udruženje građana niti da ima prethodnog iskustva, već da u predlogu projekta pokažete da ste svojim delovanjem utemeljeni u zajednici, tj. da se bavite temama koje su važne za zajednicu i da u svoj rad uključujete građane.

Možete konkurisati za projekte u maksimalnoj vrednosti do 235.000,00 RSD.

Posredničke organizacije koje će raditi sa neformalnim grupama tokom 2024. godine su: Bum Bečej, Somborski edukativni centar, Razvojni biznis centar Kragujevac, Forum civilne akcije FORCA Požega, Svetionik, TOC – Asocijacija za razvoj održivih zajednica, NEXUS Vranje i Proaktiv. Neformalne grupe biće raspoređene posredničkim organizacijama u zavisnosti od okruga u kom deluju (više informacija nalazi se u Smernicama).

Kroz Program podrške za neformalne grupe biće podržano do 80 projekata neformalnih grupa u 2024. godini.

 

Prijava treba da sadrži:

  • Prijavni formular
  • Predlog budžeta projekta
  • Izjava neformalne grupe

 

Za prijavu se obavezno koriste obrasci koje možete preuzeti na ovom LINKU.

Rok za podnošenje predloga projekata je 6. mart 2024. godine, do kraja dana.

Detaljnije informacije o ovom pozivu naći ćete u Smernicama za učešće u Programu podrške neformalnim grupama.

Izvor: BOŠ