Otvoren poziv za mlade: „Od konflikta do pomirenja – Priče mladih iz Srbije i Kosova”

Objavljeno: 2. oktobra 2023. godine

Program „Od konflikta do pomirenja – Priče mladih iz Srbije i Kosova” pružiće priliku učesnicima i učesnicama da dođu u kontakt sa svojim vršnjacima „sa druge strane”, da razmene svoja iskustva, perspektive i narative sa kojima su odrasli i neke sa kojima se i dalje bore u svojim zajednicama.

Kako je odnos Kosova i Srbije nešto o čemu svakodnevno slušamo u medijima i kako se negativni stereotipi o „drugom” konstantno ponavljaju u javnom diskursu, regionalna saradnja i dijalog među mladima iz Srbije i Kosova preko su potrebni kako bi došlo do pomirenja.

Ovaj program je namenjen mladim osobama od 18 do 30 godina iz Srbije i Kosova, i održaće se u Beogradu od 27. oktobra do 2. novembra 2023. godine. Tokom sedam dana programa, učesnici i učesnice imaće priliku da kroz interaktivne radionice nauče više o storytelling-u, procesima izgradnje mira, kao i o konceptu interkulturalnosti. Takođe, učesnici i učesnice imaće priliku da unaprede svoje veštine koje će im pomoći u predstavljanju svojih ideja. Kroz interkulturalni dijalog, ovaj program nastoji da osnaži mlade da preuzmu aktivniju ulogu u izgradnji mira i suočavanja sa prošlošću, kao i da stvori siguran prostor za učesnike i učesnice da zajedno rade na pomirenju.

Za učešće na programu možete se prijaviti putem sledećeg linka. Prijave su otvorene do 13. oktobra. Izabrani učesnici i učesnice biće obavešteni o rezultatima njihovih prijava najkasnije do 17.oktobra. Radni jezik je engleski.

Troškove prevoza, smeštaja za učesnike i učesnice van Beograda, kao i hrane za sve učesnike/ce programa pokrivaju organizatori.

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa programom, možete nam pisati na: Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija:  vanja.djurdjic@yihr.org / ivana.jovanovic@yihr.org; Inicijativa mladih za ljudska prava –Kosovo:ilir.vitija@yihr.org

Izvor: YIHR