Otvoren šesti regionalni konkurs za kratku priču Biber

Objavljeno: 8. decembra 2023.godine

Otvoren je šesti po redu konkurs za kratku priču Biber Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd. Kratke priče mogu da šalju autorke i autori koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku.

Kao i na prethodnim konkursima Biber, pored priča koje tematizuju pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim” cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve.

Konkurs je otvoren do 26. 05. 2024. godine.

Izbor pristiglih priča napraviće žiri u sastavu: Tanja Stupar Trifunović, Almin Kaplan i Jasna Dimitrijević. Najmanje dvadeset izabranih radova biće objavljeno u višejezičnoj zbirci.

Autori/ke tri najbolje priče biće nagrađeni novčanim nagradama (u bruto iznosu):

 1. nagrada 1.100 evra
 2. nagrada 850 evra
 3. nagrada 600 evra.

 

 • Na konkurs se prijavljuje isključivo elektronskim putem, preko prijavnog formulara. Ovim se obezbeđuje anonimnost, sve dok ne dođe do otključavanje priča nakon što žiri donese odluku.
 • Priče treba da odgovaraju na temu konkursa.
 • Priča ne sme biti duža od 9.000 karaktera (sa razmacima).
 • Priča mora da zadovoljava formu kratke priče. Ostale forme (eseji, pjesme, drame, novinski članci itd.) neće biti razmatrane.
 • Priča treba da bude napisana na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku (podrazumevaju se i drugi nazivi jezika iz ove jezičke grupe, kao npr. srpskohrvatski).
 • Dokument u kome se nalazi priča nazvati po naslovu priče.
 • Priča ne sme biti ranije objavljivana, integralno ili u sklopu neke veće celine (ni na blogovima ili portalima).
 • Autorke i autori mogu poslati najviše dve kratke priče.

Učešćem na konkursu autorke i autori su saglasni da njihova priča, ako uđe u uži izbor, bude objavljena u Biber zbirci. Priče koje uđu u zbirku ne smeju se objaviti pre nego što sama zbirka izađe iz štampe, bez dogovora sa timom Biber.

Izvor: Centar za nenasilnu komunikaciju