Otvorena Berza vladavine prava Kukulovce 2023

Objavljeno: 6. jula 2023. godine

U Kukulovcu je 3. jula ove godine održana interaktivna umetnička predstava „Berza vladavine prava – Kukulovce 2023”.
Inspiracija za ovu nesvakidašnju predstavu je događaj iz 2020. godine kada su u vreme pred izbore građanke i građani Kukulovca odbili da glasaju ukoliko se ne ispuni obećanje  dato na prethodnim izborima o asfaltiranju ulice. Učešće u predstavi koju je vodio glumački par Nenad Mitrović i Bojana Stefanović uzelo je nekoliko građana Kukulovca, koji su na berzi prodali svoju ličnu vladavinu prava za devize.
Rekviziti na ovoj predstavi su bile originalne novčanice evra. Početna cena vladavine prava bila je 10 evra a maksimalna 50 evra. Takođe, nekoliko prisutnih prijavilo se na listu čekanja za prodaju lične vladavine prava. Iako je u pitanju umetnički performans, okupljeni su ga različito doživeli. Neki su burno reagovali misleći da je reč o stvarnoj tribini na kojoj mogu da iznesu svoje problem, što su i činili na veoma emotivni način.

Predstavu je realizovala organizacija civilnog društva Institut za istraživanje korupcije Kareja u saradnji sa brojnim saradnicima, u okviru projekta “Autohtona škola vladavine prava – Kukulovce 2020”.
Na marginama predstave predstavnici Kareje razgovarali su sa građankama i građanima o vladavini prava u Kukulovcu, kao i o problemima koje proizvodi odsustvo vladavine prava. Kareja će sa svoje strane posvetiti maksimalnu moguću pažnju problemima u selu Kukulovce, zaključujući da sela i sve male poljoprivredne proizvođače kao i sve druge poštene građane u Srbiji muče isti problemi.

Projekat se realizuje uz podršku SMART Balkan – Građansko društvo za povezan Zapadni Balkan, a koji se odvija u okviru Centra za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a koji finansijski podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.