Otvorena prijava za školu spoljne politike „Normalizacija odnosa sa susedima i mesto Srbije u svetu“

Objavljeno: 18. septembra 2023. godine

Otvorena je prijava za školu spoljne politike „Normalizacija odnosa sa susedima i mesto Srbije u svetu“, koja će biti održana u Beogradu od 11. do 15. oktobra 2023. godine.

Poslednje decenije XX veka donele su drastične promene u globalnoj areni međunarodnih odnosa i unutar regija. Prostor Druge Jugoslavije geografski i politički je preoblikovan ratovima devedesetih, čije nasleđe značajno utiče na bilateralne odnose i evroatlantske integracije novostvorenih država. Normalizacija odnosa sa susedima postala je dominantno očekivanje međunarodne zajednice, a Srbiji i preduslov za članstvo u Evropskoj uniji. Najnovija prestrojavanja u međunarodnim odnosima, uzrokovana ratom u Ukrajini, pred Srbiju i njene susede stavljaju jasnija očekivanja i konkretne predloge za finalizaciju postkonflikte stabilizacije. U tom procesu su, međutim, aktivni i faktori koji teže održavanju konfliktnog potencijala i držanje regije u stanju permanentne zaostalosti. Renomirani predavači, eksperti u oblasti međunarodnih i regionalnih odnosa, spoljne politike, i EU integracija, osvetliće žarišne tačke spoljne politike Srbije sa ciljem sagledavanja ključnih aktera, mogućih puteva i posledica koje pojedini odabiri mogu da donesu građanima. Među predavačima će biti Boris Varga, Jelica Minić, Srećko Đukić, Branka Latinović, Boško Jakšić, Ivan Vujačić, Duško Lopandić, Dragan Đukanović i Seška Stanojlović. Zajedno sa učesnicima, predavači će analizirati geostrateški položaj Srbije i njene odnose sa susesnim državama, EU kao mirovni projekat, odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Balkana, ulogu Rusije u aktuelnim međunarodnim okolnostima, Kinu i njen međunarodni značaj, nove bezbednosne izazove u svetu, izveštavanje medija o međunarodnim odnosima i međunarodnu pravdu.

Učesnicima škole biće na raspolaganju i dodatno usavršavanje, poput izrade radova na odabranu temu, učešća u aktivnostima Helsinškog odbora, i prakse u medijima.

 

Pravo učešća imaju sledeći kandidati i kandidatkinje do 35 godina starosti:

  • Studenti političkih nauka, novinarstva, međunarodnih odnosa ili drugih srodnih društvenih disciplina na svim nivoima studija;
  • Mladi profesionalci koji su već započeli svoj angažman u međunarodnim odnosima ili novinarstvu;
  • Aktivisti koji su angažovani na pitanjima spoljne politike i regionalne saradnje.

 

Dodatni kriterijumi za učešće uključuju:

  • Solidno poznavanje engleskog jezika (razumevanje pisanog materijala, sposobnost usmene komunikacije);
  • Interesovanje kandidata/kinje da proširi svoje znanje o svim faktorima koji utiču na spoljnu politiku Srbije i odnosima sa susedima;
  • Motivacija kandidata/kinje da se aktivno angažuje u praćenju, izveštavanju i/ili promovisanju spoljnih odnosa Srbije koji su zasnovani na vrednostima saradnje i međuzavisnosti.

 

Učešće na školi je besplatno, uz pokrivene troškove smeštaja i puta za učesnike izvan Beograda.

 

Prijava za učešće treba da sadrži sledeće:

  • Kratak CV;
  • Sažetu motivaciju za pohađanje Škole (maksimalno dva paragrafa);
  • Pisani rad/isečak iz pisanog rada ne duži od 1000 reči (objavljeni ili neobjavljeni, npr. seminarski rad, esej, članak…).

 

Prijavnom formularu možete pristupiti OVDE. Prijavljivanje za učešće na školi otvoreno je do 01.10.2023. godine, do kraja dana.

Izvor i fotografija: Helsinški odbor za ljudska prava u SrbijiFinansijski alati Resurs centra

Saznaj više