Otvorene prijave za “Drinsku letnju školu”

Beograd, 18.04.2023.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) u saradnji sa organizacijama forumZFD Srbija i Nezavisnim društvom novinara Vojvodine (NDNV) poziva mlade studente/kinje, novinare/ke, aktiviste/kinje, umetnike/ce od 18 do 30 godina iz Srbije da se prijave na obrazovni program “Drinska letnja škola” koja će se održati od 2. do 5. juna 2023. godine u Beogradu i Bajinoj Bašti.

“Drinska letnja škola” predstavlja četvorodnevni program koji ima za cilj da kroz niz interaktivnih predavanja, radionica, projekcija filmova i poseta učesnice/ke upozna sa činjenicama koje si tiču ratne prošlosti sa fokusom na najmasovnija kršenja ljudskih prava na području Bosne i Hercegovine u periodu od 1991. do 1995. godine.

Kroz četvorodnevni program “Drinske letnje škole” učesnice i učesnici imaće priliku da razgovaraju i saznaju više o političkom kontekstu devedesetih godina, pravnim kvalifikacijama zločina, deportacijama civila iz zaštićenih zona, seksualnom nasilju u ratu, medijskom izveštavanju tokom devedesetih godina, storytelling-u, kao i o mirovnim praksama. Učesnici i učesnice programa imaće priliku i da posete Memorijalni centar “Potočari – Srebrenica” u Bosni i Hercegovini.

Prijave su otvorene do 15. maja do 15h.

Program počinje uvodnim javnim predavanjem 2. juna u Beogradu, odakle se organizovanim prevozom putuje u Bajinu Baštu gde će se održati veći deo programa. Izabrani učesnici/ce organizovaće samostalno put do i od Beograda, a putni troškovi će im biti refundirani u celosti. Svi prijavljeni kandidati/kinje biće obavešteni o rezultatima procesa selekcije 19. maja do kraja dana.

Izvor: NDNV