Otvorene prijave za nagradu iz oblasti rodne ravnopravnosti

 

Objavljeno: 21. decembra 2023. godine

Otvoren je poziv za prijavljivanje kandidatkinja i kandidata za nagrad koju dodeljuje Sekcija za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta (SEFEM).

Nagrada „Andelka Milić” je ustanovljena 2016. godine i dodeljuje se za doprinos u prethodnoj godini ili izuzetno, za dugogodišnji rad i doprinos u osnaživanju feminističke proizvodnje kontekstualizovanog znanja, pre svega putem originalnih i relevantnih istraživanja, kao i kreativne upotrebe i primene feminističkog znanja i iskustva u svim oblastima društvenog života u Srbiji.

Osnovna namera osnivača (SEFEM) je širenje poruke o važnosti rodne jednakosti, nediskriminacije, nenasilja, prevazilaženja mizoginije i rodnih stereotipa, kao i jačanje modernizacijskih i transformativnih procesa u srpskom društvu. Ovom nagradom SEFEM želi da prepozna i označi vrednosti koje su u društvenom i intelektualnom životu Srbije ne samo skrajnute, već i obesmišljene, izvrnute ruglu i opasno ugrožene. Istovremeno, ovom nagradom SEFEM želi da podrži kontinuitet i istorijsko pamćenje, koji su neophodan element jačanja rodne ravnopravnosti i ženskog pokreta, pa i transformacije hijerarhija zasnovanih na patrijarhalnim privilegijama i prevazidjenim rodnim konstruktima.

Nagrada je ustanovljena pod imenom „Andelka Milić”, jer SEFEM time želi da oda priznanje i trajno očuva uspomenu na naučno delo, doprinos i feministički aktivizam prof. dr Anđelke Milić (1942-2014), prve predsednice SEFEM-a.

Nagrada se dodeljuje u 5 komplementarnih kategorija:

 • Za najbolji naučni rad domaće autorke ili autora u oblasti društvenih i humanističkih nauka;
 • Za podršku razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih studija u Srbiji (teorija i istraživanja);
 • Za uvodjenje ili podsticanje praksi koje značajno doprinose uspostavljanju rodne ravnopravnosti u organizacijama, institucijama ili u lokalnim zajednicama, na osnovu saznajnih uvida ostvarenih putem feminističkih istraživanja i kritičkih studija maskuliniteta.
 • Za kreativni poduhvat iz svih područja stvaralaštva koji koristi saznanja iz oblasti feminističke teorije i istraživanja, kao i kritičkih studija maskuliniteta.
 • Za izuzetan ili životni dorinos koji su pojedinci ili pojedinke ostvarile u stvaranju znanja iz oblasti rodnih i feminističkih studija i njihove primene u ženskom pokretu, kao i afirimaciji politika rodne ravnopravnosti u Srbiji.

 

Rok za prijavu je 10. februar 2024. godine.

Predlog treba da sadrži:

 • Ime i prezime predlagačce/predlagača i kontakt
 • Naznaku za koju kategoriju se konkuriše (žiri zadržava pravo da promeni predloženu kategoriju)
 • Ime i prezime kandidatkinje/kandidata, grupe ili organizacije/institucije koji se kandiduju i kontakte
 • Naziv autorskog dela
 • Obavezno dostavljen po jedan primerak autorskog dela – u protivnom se predlog neće razmatrati
 • Kratko obrazloženje
 • Kratku biografiju kandidatkinje/kandidata, ili kratak istorijat grupe, organizacije, institucije.

 

Ohrabruju se autorke i autori da se i sami prijavljuju za nagrade, kako bi se umanjili efekti marginalizacije, nevidljivosti i nerazumevanja kojima je feminističko stvaralaštvo i iskustvo u celini često izloženo.

Predlozi se dostavljaju isključivo na e-mail adresu: NagradaAM@yahoo.com

Odluke o nagradama donosi žiri u sastavu: dr Zorana Antonijević, PolicySolutions; dr Ivana Pantelić, Institut za savremenu istoriju i dr Lilijana Čičkarić, Institut društvenih nauka.