Pančevci ne daju “Teslu”

Stanovnici naselja „Tesla“ okupljaju se vikendima na svojoj livadi ispred zgrada i družeći se šalju poruku gradskim urbanistima, da neće dozvoliti da im betonom zamene zelene površine i dečija igrališta. Oni smatraju da na ovako malom prostoru nema mesta za četiri nove zgrade koje bi zaklonile i svetlost postojećim stanarima, a novim ulicama bi se ugrozila bezbednost saobraćaja.

„Napravili bi jedan, po meni, ekocid kada bi dve zelene površine, dva dečija igrališta i drvored platana zamenili betonom i zrgadama“, smatra Marko Batur iz Inicijativa „Odbranimo Teslu“.

Ističe da oni nemaju ništa protiv napretka grada, niti protiv da se ljudi doseljavaju u grad.

„To je fenomenalno i tome se radujemo, ali plan razvijanja grada treba da ide po nekim urbanističkim pravilima održivog razvoja i zaštite životne sredine“, poručuje Butur.

Žitelji naselja „Tesla“ predlažu da se grad širi prema periferiji, a ne u centru koji je već prenaseljen i infrastrukturno opterećen.

„Sad imamo problem da na svakom slobodnom prostoru gde može da se napravi zgrada, to se i čini bez da se organizuje infrastruktura, bez da se organizuju parkinzi i prostori za zabavu“, ukazuje Sanja Valković iz Udruženje građana „Zeleni most“.

Postojeći detaljni urbanistički plan za naselje „Tesla“ napravljen je još 2012. godine. Građani su ovog leta tim povodom na javnoj raspravi i podneli čak 2.000 prigovora.

U Gradskoj upravi kažu da će se uskoro razmatrati sve primedbe građana i da će se tek nakon toga doneti, već sad je sasvim izvesno nov korigovani Urbanistički plan detaljne regulacije.

Po novom planu regulacije grada Pančeva za opštinu Tesla, planirano je proširivanje parking prostora na više lokacija koje podrazumevaju uklanjanje velikog broja zelenila i drveća u naselju. Koliko god proširivanje parking prostora zvučalo dobro, pogotovo imajući u vidu probleme tog tipa u naselju, izgradnja novih parking kapaciteta ne bi smela da bude na uštrp ili na štetu postojećem zelenilu pogotovo ukoliko se radi o starim, zdravim i visokim stablima. Osim toga, po standardu – na jedan stan treba da bude 1,5 parking mesto (takozvani indeks parkiranja – 1,5), a imajući u vidu da trenutno na Tesli ima oko 3500 stambenih jedinica, a da se planom broj parking mesta povećava na oko 1300, jasno je da ovo povećanje neće bitno uticati na rešavanje tog problema, jer će indeks parkiranja biti povećan svega na 0.37.

Takođe, planirana je i seča drvoreda u ulici Miloša Obrenovića, koje bi se zamenilo nižim rastinjem i nižim drvećem, čime bi stanovnici ove ulice ostali bez zelenog pojasa koje stanovnike štiti od buke i zagađenja, a i koje jedna od prelepih karakteristika našeg naselja.

Planirana je izgradnja četiri nove zgrade: jedna u ulici Miloša Obrenovića, direktno preko puta BIG shopping centra (bivšeg Aviv parka) na mestu postojećeg zelenila i dečijeg igrališta, dve na potezu koji bi spojio ulice Jovana Ristića i Stefana Stratimirovića što bi dodatno napravilo saobraćajni haos u ovom delu naselja i oduzelo još zelenila i jedno igralište, i poslednja na ćošku ulice Stefana Stratimirovića,  na potezu od zapuštenog frizerskog salona prema pekari, čim se okolnim zgradama ukida prirodna svetlost i opet – uništava zelenilo. Sve u svemu – cilj da se što više nagura zgrada u naselju na štetu zelenila i igrališta koje nam je preko potrebno, kako za decu, tako i za njihove roditelje. Tesla je naselje sa što više dece iz godine u godinu i umesto da se ulaže u kvalitet života – ulaže se u još veći broj zgrada na štetu vrtića gde je ionako već sada ogromna gužva. Novac umesto za ovakve projekte bolje da je uložen u popravljanje i proširivanje svih igrališta u naselju za korist mališana.