Podržani projekti povratnika iz inostranstva

Objavljeno: 20. februara 2024. godine

Tokom februara 2024. godine Fondacija Ana i Vlade Divac potpisala je ugovore sa 10 neformalnih grupa mladih koji će biti podržani u okviru Omladinskih fondova. Projekti vrednosti do 100.000 dinara biće realizovani na teritoriji opština Obrenovac, Prokuplje, Zaječar, Vladičin Han, Velika Plana i Kostolac i imaju za cilj poboljšanje života mladih povratnika u najrazličitijim oblastima: aktivizma i volonterizma, antidiskriminacije, kulture, sporta, povezivanja i umrežavanja, zdravlja, posebno mentalnog zdravlja, bezbednosti, obrazovanja i karijernog vođenja, zapošljavanja i slično.

Povratnici, to jest mlade osobe koje su u nekom periodu živele u inostranstvu duže od 3 meseca i nakon toga se vratile u svoju zajednicu u Srbiji, često imaju probleme sa asimilacijom i potrebna im je podrška ali i samo angažovanje njih samih da učine nešto za sebe i zajednicu.

Većina podržanih projekata će biti implementirana u seoskim sredinama i mladi povratnici će imati priliku da u narednim mesecima poboljšaju svoje uslove za život u zajednicama kroz renoviranje prostora za mlade, sređivanje sportskih terena i organizovanje događaja.

Izvor: Fondacija Ana i Vlade Divac