Poslednja opomena iz Barajeva

Najnoviji snimak vršnjačkog nasilja u Barajevu uznemirio je javnost poslednjih dana, još jednom otvarajući niz pitanja koja se tiču nasilja među maloletnicima. Video na kome se jasno vidi devojčica koja je izložena maltretiranju svojih vršnjakinja, samo je jedan u nizu snimaka koji treba da alarmiraju naše društvo, terajući nas sve da se zapitamo kako stati na put ovom vidu  nasilja i šta kao društvo moramo da učinimo da bi ovakvih primera bilo manje, navodi udruženje “Drug nije meta”.

Da bi se stepen nasilja među decom smanjio neophodno je da u rešenju ovog velikog problema učestvuju svi segmenti društva, od roditelja, nastavnika i pedagoga u školama, pa do državnih organa, ali i samih medija koji ovde treba da imaju važnu ulogu. Javnost ne treba da priča o vršnjačkom nasilju samo onda kada se konkretan slučaj dogodi, već ovom problemu treba konstantno da diskutuje, ukazujući na njegovu važnost s obzirom da je reč o najmlađoj populaciji našeg društva.

Kolika je odgovornost roditelja, a kolika društva? U rešavanju problema vršnjačkog nasilja odgovornost se nikako ne može prebaciti samo na “jednu stranu”, jer je ovde posredi reč o društvenom problemu. Kao društvo možemo dosta toga da uradimo ako pažnju usmerimo na prevenciju vršnjačkog nasilja i njene metode i tehnike. Prevencija je ključna u borbi protiv vršnjačkog nasilja, ona mora uključiti glavne aktere: roditelje, škole, nastavnike, pedagoge, ali i medije.

Udruženje “Drug nije meta” se pet godina bavi prevencijom vršnjačkog nasilja kroz organizovanje niza radionica i treninga, na kojima je do sada učestvovalo oko hiljadu učenika i nastavnika beogradskih  škola. Deca, nastavnici i roditelji treba više da razgovaraju međusobom kako bi se identifikovao srž problema kod maloletničkog nasilja. Udruženje “Drug nije meta” smatra da nije dovoljno da se o vršnjačkom nasilju priča samo onda kada se slučaj nasilja dogodi, nego se mora raditi na tome da do novih slučajeva ne dođe. Zato je  prevencija vršnjačkog nasilja, kroz edukaciju o istom, početni korak u rešavanju jednog ovako alarmantnog društvenog problema, te samim tim i sprečavanja pojava novih oblika nasilja.

Ukoliko želite da zakažete besplatni trening sa ciljem prevencije nasilja među decom i mladima ,,Ambasadori drugarstva“ možete kontaktirati Udrženje „Drug nije meta“.