“Pozitivna omladina”: Nastavljamo borbu protiv desničara

Nepoznate osobe ispisale su grafit u noći između petka i subote na fasadi kuće u kojoj se nalaze prostorije organizacije civilnog društva “Pozitivna omladina” grafit nacističkog “SS” simbola, kao i natpis “Antifa pacovi”.

Policija je obavila uviđaj i ponudila svu raspoloživu pomoć ali za sada nema saznanja o postojanju bilo kakvih organizacija ili pojedinaca za koje se sumnja da su eventualni  počionioci ili počinilac.

Ipak, prema navodima policije rečima, tužilac je izneo stav da incident tretira kao uništavanje privatne imovine.

“Da budem iskren, sve nas je pomalo iznenadio pomenuti “grafit”. Već gotovo dve decenije unazad pratimo lokalnu desničarsku, odnosno neonacističku scenu i taman smo pomislili da su takve grupe ili pojedinci daleka prošlost, desio se ovaj incident. Međutim, ako se uzme u obzir pomenuti vremenski period tokom kojeg na razne načine promovišemo antifašističku borbu, onda je bilo i za očekivati da se nešto slično ovome dogodi. Najvažnije je da, nakon prvobitnog šoka, nikoga od nas koji koristimo taj prostor, ovaj incident nije uplašio. Borba se nastavlja”, kaže Vojkan Trifunović, aktivista “Pozitivne omladine.

On u ovom trenutku ne može da pretpostavi ko stoji iza ovog čina. Ipak, po svemu sudeći, autor (ili autori) je “solo igrač”, ali se ipak dobro pripremio jer su SS simboli bili ispisani šablonom.

“Kao jedna od retkih organizacija, pored Lokalnog fronta, koja jasno i glasno izlazi u javnost sa antifašističkim stavovima, ranije smo bili meta izvesnih grupa, ponajviše lokalnog ogranka Obraza. U periodu od 2005-2010. imali su u Kraljevu jako uporište, pa su nam neretko slali, uglavnom anonimne, pretnje putem društvenih mreža ili verbalne na ulici. Ali, čak i u vreme najvećeg inteziteta tih pretnji, nije bilo ozbiljnijih sukoba. Sa prestankom delovanja Obraza, ostali su samo pojedinci koji su ostali verni idejama neonacizma ili drugih oblika ekstremne desnice. Na žalost, izgleda da su nam neki promakli”, dodaje Trifunović

Na pitanje koliko je ovaj natpis posledica opšte klime ili se može  posmatrati kao izdvojeni incident, Vojkan Trifunović kaže da je do pre nekoliko dana bio uveren da je Kraljevo potpuno mirno,premda je bilo sporadičnih incidenata poput onog kada su razna udruženja veterana i druge organizacija i partije pretile Lokalnom Frontu zbog planirane projekcije filma “Albanke su naše sestre”.

“Ovaj događaj me, medjutim, demantuje. Uprkos tome, ipak smatram da je u pitanju ništa drugo do izolovani slučaj. To će, zapravo, pokazati naredni dani i nedelje. Mi smo prekrečili grafit, postavićemo kamere, pa ako se desi još jedan napad onda ćemo, nadam se, imati više informacija”, dodaje Trifunović.

Pozitivna omladina” je poznata po svom antifašističkom i antiratnom delovanju, kao i po organizaciji brojnih alternativnih koncerata i kulturnih dešavanja u gradu na Ibru.

Postoji od 2001. godine i bavi se omladinskim aktivizmom, organizacijom kulturnih aktivnosti (koncerti, tribine, izložbe, itd) i promocijom antifašizma/antinacionalizma. Sarađivali su sa italijanskom organizacijom Tavolo iz Trentina i sa njima napravili nekoliko projekata poput kampa za mlade iz Srbije (Kraljevo), Bosne (Prijedor) i Kosova (Peć).

Učestvovali u programu “Centrifuga”, u radu na otvaranju Kancelarije za mlade i formiranja Saveta za mlade Grada Kraljeva, borili se za dobijanje prostora za Dom kulture u Kraljevu.

U poslednjih nekoliko godina “Pozitivna omladina” radi na uspostavljanju neformalnog kulturnog centra pod imenom Alternativni kulturni centrar “Heroj Maričić” gde sporadično organizuje akustične nastupe, izložbe, tribine, diskusije ili prosto služi kao mesto okupljanja za marginalizovane grupe mladih, mesto za prenoćište putnika namernika ili distrubutivno mesto odeće za Rome.