Poziv mladima za učešće u projektu o primenjenom pozorištu

Objavljeno: 19. januara 2024. godine

Pozivaju se mladi od 15 do 30 godina koje zanima pozorište, a uz to žele da saznaju nešto više o različitim oblicima diskriminacije i da to znanje prenesu svojim vršnjacima u okruženju kroz pozorište.

Centar za kulturu i i obrazovanje Sonta će podržati  ideju mladih da naprave pozorišnu radionicu ili  predstavu kako bi  drugim mladim ljudima u njihovom mestu temu diskriminacije (fokus na rodnu ravnopravnost, seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili invaliditet) predstavili/le na zanimljiv i kreativan način.

Stoga organizuju petodnevni trening/obuku u Sremskim Karlovcima gde će sa njima raditi stručnjaci iz oblasti pozorišne pedagogije i omladinskog rada.

Tamo će sa svojim vršnjacima naučiti više o temi diskriminacije, kako da tu temu prikažu koristeći metode koje se koriste u primenjenom pozorištu, kao i kako da tu ideju realizuju u mestu u kojem žive.

Nakon završetka treninga će sa vršnjacima iz svog mesta, uz pomoć mentora, realizovati pozorišni preformans, radionicu ili pozorišnu predstavu na temu diskriminacije  primenjujući znanje koje su stekli/e tokom treninga.

Mogu da se prijave mladi ljudi od 15 do 30 godina koji dolaze iz sela, manjih gradova ili izolovanih geografskih sredina koji su zainteresovani za temu pozorišta i žele da sa drugim mladim ljudima iz svog mesta naprave radionicu, pozorišni preformans ili predstavu na temu diskriminacije.

Zašto da se prijaviti?

  • Zato što ćete kroz učešće u ovom projektu naučiti  nešto više o različitim oblicima diskriminacije kao i kako da tu temu drugim mladim ljudima prikažete kroz metode koje se koriste u pozorištu;
  • Imaćete priliku da svoju ideju sprovedete u delo sa drugim mladima iz svog mesta;
  • Zato što ćete se upoznati i družiti sa svojim vršnjacima;
  • Kroz čitav projekat ćete imati super podršku od strane mentora koji će vam pomoći kako da svoju ideju sprovedete u praksu.

 

Popunite prijavu OVDE.  Rok za prijavu je 05 februar.2024, u 18 sati. Broj mesta je ograničen, a nakon što prođe rok za prijavu najkasnije do 08.02.2024. će svi učesnici koji su  primljeni  biti obavešteni putem poziva ili imejla.

Sve troškove na treningu uključujući smeštaj, hranu, putne troškove i sav materijal za rad pokrivaju organizatori.

Projekat „Dicrimination divides, theatre unites“ Centra za kulturu i obrazovanje Sonta se sprovodi uz finansijsku podršku  Evropske omladinske fondacije (European Youth Foundation).

Trening će se održati od 14. do 18. februara u Ekološkom centru „Radulovački“ u Sremskim Karlovcima.  Radi se 5 dana, s time da su 13. i 19. februar su predviđeni za odlaske i dolaske, ukoliko je nekom potrebno da dođe ranije ili ode kasnije.

S obzirom da se jedan deo treninga održava i tokom radnih dana, ukoliko izostajete iz škole ili sa posla možete dobiti pismeno opravdanje ili molbu kako bi opravdali izostanak.

Ukoliko imaš bilo kakva pitanja ili nedoumice piši nam na office@cekos.org.rs ili pozovi 062 8107572 (Sara – koordinatorka projekta).

Izvor: Centar za kulturu i obrazovanje Sonta