Poziv na trening o izveštavanju o zaštiti životne sredine i klimatskim promenama

Objavljeno:15. juna 2023. godine

Novosadska novinarska škola poziva novinare i novinarke da se prijave da obuku o izveštavanju o zaštiti životne sredine i klimatskim promenama.

Dvodnevna obuka biće održana 30. juna i 1. jula 2023. godine u Novom Sadu i sprovodi se u okviru projekta „Jačanje uloge medija u suočavanju sa klimatskom krizom“ koji je pokrenut sa ciljem da poboljša informisanost građana i građanki o klimatskim promenama u regionu Zapadnog Balkana.

Cilj projekta je da se unapredi profesionalno izveštavanje medija o klimatskoj krizi u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji i Srbiji. Polaznici će biti upoznati sa osnovnim pojmovima i pregledom trenutne situacija na polju klimatskih promena, kao i o načinu izveštavanja, ali i vizualizaciji podataka iz ove obe oblasti. Trening će voditi stručnjak za klimatske promene i profesor na Fizičkom fakultetu u Beogradu Vladimir Đurđević i medijski ekspert i urednik portala FakeNews Tragač, Stefan Janjić.

Prijavite se putem prijavnog formulara koji se nalazi OVDE do 19. juna 2023. godine do ponoći, a ishod selekcije će biti saopšten svim prijavljenim učesnicima 21. juna do 12 časova.

Poziv je otvoren za novinare iz cele Srbije, a obuka je besplatna. Učesnicima koji žive i borave van Novog Sada biće pokriveni troškovi puta i smeštaja. Broj mesta na radionici je ograničen.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti putem mejla na milovan@novinarska-skola.org.rs.

Projekat „Jačanje uloge medija u suočavanju sa klimatskom krizom“ sprovodi Novosadska novinarska škola uz podršku partnerskih organizacija – Albanskog medijskog instituta, Fondacije Mediacentar, Crnogorskog medijskog instituta i Makedonskog instituta za medije.  Aktivnosti se realizuje iz sredstava projekta SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan koji realizuju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerskim organizacijama iz Albanije – Institut za demokratiju i medijaciju (IDM) i Severne Makedonije – Centar za istraživanje i kreiranje politike (CRPM) koji finansira Norveško Ministarstvo spoljnih poslova