Poziv za dodelu donacija za neodložnu podršku reformskim procesima u okviru pristupanja Srbije Evropskoj uniji

Beograd, 25. jula 2023. godine

Beogradska otvorena škola raspisuje Poziv za dodelu donacija za neodložnu podršku reformskim procesima u okviru pristupanja Srbije Evropskoj uniji koji je namenjen organizacijama civilnog društva. Poziv je deo projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ usmerenog na osnaživanje procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji kroz kreiranje podsticajnog okruženja za civilno društvo i aktivno učešće aktera van sistema javne uprave u procesima donošenja odluka.

OCD mogu dobiti podršku za realizaciju aktivnosti čiji cilj je doprinos rešavanju izazova ili problema koji je nastao šest meseci pre podnošenja predloga projekta i koji može da ometa proces reformi (npr. pogoršanje strateškog/zakonodavnog okvira, negativna promena prakse u radu institucija, promene u kontekstu zajednice).

OCD mogu da kandiduju predloge projekata u okviru sledećih tematskih oblasti:

  • Podrška demokratskom razvoju;
  • Unapređenje, zaštita i promocija ljudskih prava;
  • Razvoj lokalne zajednice;
  • Zaštita i unapređenje životne sredine i klimatske promene;
  • Unapređenje zapošljivosti;
  • Javne politike usmerene ka mladima;
  • Socijalna uključenost osetljivih grupa;
  • Druge oblasti od značaja za zajednicu, a u kojima se ostvaruju ciljevi i očekivani rezultati ovog Programa.

 

Organizacije civilnog društva mogu da konkurišu za finansijsku podršku u maksimalnoj vrednosti projekta do 580.000,00 RSD. Projekat može trajati najmanje tri, a najviše šest meseci.

Planirano je da Poziv za dodelu donacija za neodložnu podršku reformskim procesima u okviru procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji bude stalno otvoren i tokom 2023. godine biće podržano do šest (6) projekata OCD.

Osim finansijske podrške, organizacije će imati potrebnu mentorsku i ekspertsku podršku za realizaciju projekata.

Prijava predloga projekata za donacije za neodložnu podršku se realizuje isključivo elektronskim putem preko onlajn formulara koji je dostupan OVDE uz dostavljanje dokumentacije, koju možete preuzeti sa sajta.

Izvor: BOŠ