Poziv za mlade reportere/ke koji/e žele da izveštavaju o svojoj lokalnoj zajednici

Objavljeno: 7. februara 2024. godine

Imate od 15 do 25 godina? Srednjoškolac/lka ste, student/kinja? Zanima vas novinarstvo, medijsko izveštavanje, problemi u lokalnoj zajednici i rad na terenu? Dolazite iz malog mesta/grada u Srbiji? Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan u sklopu međunarodnog projekta YoCoJoin raspisuje konkurs za učešće na obuci za mlade reportere/ke koji/e će izveštavati o lokalnoj zajednici u lokalnim i omladinskim medijima u svojoj sredini odakle dolaze.

Koje su teme koje će biti obrađene?

Obuka će predstavljati tromesečni proces, u okviru kog ćemo obraditi teme poput uvod u novinarstvo i medijsku etiku; šta je community journalism?; medijska pismenost u proizvodnji medijskih sadržaja; razumevanje medijskih izvora i pristrasnosti u izveštavanju, izveštavanje o zajednici; video i multimedijalno izveštavanje; veštine intervjuisanja.

Kako je zamišljena obuka i šta nakon nje?

Obuka obuhvata dvodnevni trening u Beogradu, o čemu ćete biti obavešteni/e nakon selekcije.

Nakon početnog treninga, kreće faza online i offline sastanaka tokom tri naredna meseca. Svaki sastanak baviće se određenom temom, a  biće to i prilika za učenje i razmenu sa trenerima/kinjama i vršnjacima/kinjama. Trener/kinja će biti i mentor/kinja koji/a će te u okviru obuke podržavati u proizvodnji medijskog proizvoda koji će biti praktični zadatak obuke.

Nekoliko najangažovanijih mladih reportera/ki iz zajednice biće uključeno u drugu fazu, koja podrazumeva dalju obuku i rad sa mentorima. Nagrada će biti mentorski proces kroz rad čime će mladi reporteri/ke steći znanje kroz praktičan rad.

Svaki od medijskih sadržaja koji nastanu u drugoj fazi rada, a koji su proizvedeni u skladu sa standardima Instituta za medije i različitosti – Zapadni Balkan biće nagrađeni honorarom, a sadržaji će se objavljivati na MLADI sajtu i potencijalno drugim platformama, kao što su omladinski i/ili lokalni mediji.

Na ovaj način ćeš, kroz vešemesečni, interaktivan, proces imati priliku da učiš, ispunjavaš praktične zadatake, a onda i kreiraš sadržaje i učiš dok radiš uz podršku mentora/ke. Zvuči super kao motivacija da baš ti budeš jedan/na od madih reportera/ki, zar ne? 

Šta je potrebno za prijavu? 

Kako bi se prjavio/la, neophodno je da pošalješ motivaciono pismo u kome ćeš navesti:

  • svoje prethodno znanje ili iskustvo u novinarstvu ili izveštavanju o svojoj lokalnoj zajednici (ne morate da imate novinarsko iskustvo, možda ste koristili/le svoje društvene platforme za izveštavanje o zajednici )
  • svoje interesovanje, želju i motivaciju zašto želite da budete mladi/a reporter/ka u svojoj zajednici

Rok za prijave je otvoren do 15. februara 2024. godine do kraja dana, a motivaciono pismo u Word ili PDF formatu dostavljati na mejl aleksandar@media-diversity.org sa naznakom Prijava za mlade reportere/ke.

Ako imate pitanja, možete se obratiti Aleksandru Đokiću, na mejl aleksandar@media-diversity.org.

Odabrani mladi/e biće obavešteni o ishodu selekcije do srede, 28. februara 2024. godine. 

Ovu aktivnost Insitut za medije i različitosti – Zapadni Balkan sprovodi u okviru projekta YoCoJoin čiji je vodeći partner Omroep Tilburg, zajedno sa partnerima iz Zavod Časoris iz Slovenije, SideStreetMalta iz Malte, Dublin Inquirer iz Irske, Media Diversity Institute iz Belgije  i Nyugat Media iz Mađarske