Poziv za novinare sa Zapadnog Balkana – Jednomesečni program regionalne razmene

Objavljeno: 19. januara 2024. godine

BIRN poziva novinare i urednike iz šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije) da učestvuju u ekskluzivnom jednomesečnom regionalnom programu razmene tokom 2024. godine.

Jednomesečni program regionalne razmene je prilika za izgradnju kapaciteta za medije, urednike i novinare sa Zapadnog Balkana. Cilj je da se olakša proizvodnja kvalitetnih vesti i istraživačko produkcijsko okruženje omogućavajući obema stranama da se uključe u razmenu znanja, sveobuhvatno mentorstvo i prekogranične pristupe.

Program razmene je namenjen kako medijima, tako i urednicima/novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana. Ovaj program će stvoriti prilike za medije domaćine da podele svoje znanje sa kolegama iz drugih medija u regionu Zapadnog Balkana. S druge strane, to će pružiti priliku urednicima/novinarima da provedu mesec dana uronjeni u medije domaćina koji se razlikuju od njihove zemlje porekla, dok istovremeno rade zajedno.

Poziv se odnosi na novinare/urednike iz šest (6) zemalja Zapadnog Balkana.

Da bi se prijavili za program, novinari moraju biti stanovnici jedne od šest zemalja Zapadnog Balkana. Imati najmanje tri godine iskustva u radu u novinarskom sektoru. Moraju pokazati snažnu motivaciju i posvećenost učešću u programu razmene i biti dostpuni da provedu mesec dana u medijima domaćina koji se nalaze u zemlji zapadnog Balkana koja se razlikuje od zemlje njenog/njegovog prebivališta.

BIRN će pokriti troškove putovanja, smeštaja i stipendija za odabrane novinare/urednike.

Prijava se vrši popunjavanjem prijavnog formulara na engleskom jeziku do 26. januara (petak).

Više informacija o pozivu možete pronaći OVDE.

Izvor: BIRN