Poziv za Omladinsku akademiju „Stanje mira” u Bosni i Hercegovini

Objavljeno: 8. avgusta 2023. godine

Evropska unija u Bosni i Hercegovini u partnerstvu s Centrom za postkonfliktna istraživanja (CPI) organizuje prvu Omladinsku akademiju ,,Stanje mira” od 18. do 31.8. u Bosni i Hercegovini. Mladi iz regije zapadnog Balkana učestvovaće u cross-country programu s više od 15 aktivnosti na 4 lokacije.

Sa sveobuhvatnim ciljem doprinosa mirnijoj i demokratičnijoj budućnosti na Zapadnom Balkanu, Omladinska akademija ,,Stanje mira” ima za cilj poboljšanje kapaciteta i društvenog kapitala mladih kao nosilaca promena. Programske aktivnosti nastoje osnažiti mlade ljude (uzrasta od 18 do 30 godina) sa Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) da preuzmu aktivniju ulogu u izgradnji mira i drugim društvenim procesima koji su neophodni za čvrsto demokratsko društvo.

Program će se sastojati od dvonedeljne akademije za mlade širom Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Vitez, Tuzla, Brčko) i uključiće preko 15 različitih aktivnosti (radionice, terenske posete, filmske projekcije, koncerte, predstave, turističke događaje i seminare) koji su usmereni na izgradnju razumevanja, tolerancije i preduzetničkih veza između lokalnih i mladih u regionu, te učenje kako negovati i slaviti kulturne, društvene i religijske razlike na Balkanu i u Evropi. Službeni radni jezici Akademije su bosanski/srpski/hrvatski/crnogorski. Sve troškove učešća (put, smeštaj, hrana i materijali) pokrivaju organizatori.

Zainteresovani za učešće treba da ispune obrazac koji se nalazi  na sajtu i pošalju ga na: events.pcrc@gmail.com. Rok za prijavu je 11.8. 2023. godine, do kraja dana.

Za sva pitanja kontaktirajte: events.pcrc@gmail.com

Izvor: BAKAN DISKURS