Poziv za predloge projekata za održivi razvoj

Objavljeno: 23. oktobra 2023. godine

Beogradska otvorena škola raspisuje poziv za dodelu donacija za inovativna rešenja u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou u okviru Fonda za održivi lokalni razvoj.

Ovaj poziv je namenjen organizacijama civilnog društva i jedinicama lokalnih samouprava koje su u svom dosadašnjem delovanju doprinele unapređenju strateškog i normativnog okvira, lokalnih javnih politika, rada institucija u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja na lokalnom nivou, kao i osmišljavanju inovativnih rešenja u ovoj oblasti.

U okviru ovog poziva biće podržane tri inicijative za inovativna rešenja u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou.

Predviđen period trajanja projekata je 12 meseci, a početak implementacije projekata planiran je za decembar 2023. godine.

Rok za prijavu je 15. novembar 2023. godine, do 15.00 časova putem ovog linka.

 

Predložene inicijative treba da pokriju najmanje jednu od tri navedene oblasti:

  • otporne i čiste zajednice,
  • odgovorna i efikasna upotreba prirodnih resursa,
  • zeleni rast i razvoj.

 

Predlog projekta se podnosi u konzorcijumu koji čine najmanje dve organizacije civilnog društva i dve jedinice lokalne samouprave iz kojih su organizacije civilnog društva.

Podnosioci projekta moraju biti iz dva od 31 grada/opštine u kojima se sprovode aktivnosti u okviru platforme „Održivi razvoj za sve”: Apatin, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Bosilegrad, Bujanovac, Vlasotince, Gadžin Han, Dimitrovgrad, Žitorađa, Zaječar, Zrenjanin, Knjaževac, Kula, Kuršumlija, Lebane, Leskovac, Merošina, Niš, Novi Sad, Požega, Pirot, Prokuplje, Ražanj, Ruma, Svrljig, Sombor, Subotica, Surdulica, Užice, Čajetina.

Podnosioci projekta mogu da konkurišu za finansijsku podršku u maksimalnoj vrednosti do 26.000 evra.

Korisnici finansijske podrške mogu biti organizacije civilnog društva koje su deo konzorcijuma, dok jedinice lokalne samouprave mogu imati samo status saradnika na projektu i ne mogu primiti sredstva iz budžeta projekta.

Iznos donacije može biti najviše 95% ukupnog budžeta projekta, dok ostatak predstavlja sufinansiranje, odnosno, učešće podržanih organizacija civilnog društva koje iznosi najmanje 5% od ukupnog budžeta projekta.

Podnošenje predloga projekata za učešće na Programu se vrši isključivo elektronski putem ovog linka. Predlozi projekata koji budu dostavljeni na drugi način neće biti razmatrani.

Od nosioca projekta se očekuje da priloži sledeću dokumentaciju:

  • prijavni formular;
  • predlog budžeta projekta (u EUR);
  • izjavu nosioca projekta;
  • izjavu partnera na projektu;
  • dokument (pismo) kojim se potvrđuje namera o saradnji organizacija civilnog društva i jedinica lokalne samouprave;
  • spisak članova projektnog tima koji uključuje predstavnike svih članova konzorcijuma.

 

Za prijavu se koriste formulari kojima se može pristupiti OVDE.

 

INFO SESIJA

Beogradska otvorena škola organizuje onlajn info sesiju za sve zainteresovane organizacije 25. oktobra 2023. u 11 časova. Ukoliko želite da učestvujete na info sesiji, možete se prijaviti putem ovog linka.

 

Zainteresovani podnosioci predloga projekata mogu da dobiju dodatna pojašnjenja u vezi poziva, uslova za učešće u Fondu za održivi lokalni razvoj i postupka podnošenja predloga projekata, slanjem imejla na adresu euresurscentar@bos.rs ili putem broja telefona + 381 60 655 19 01 najkasnije do 10. novembra 2023. do kraja radnog dana.

Izvor: BOŠ