Poziv za virtuelne razmene u oblasti medijske pismenosti i interkulturalnog dijaloga

Objavljeno: 7. februara 2024. godine

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan u okviru projekta „Youth in Western Balkans – A Virtual Postcard“ poziva mlade srednjoškolce/ke i studente/kinje iz cele Srbije od 15 do 25 godina da se prijave za onlajn virtuelne razmene. Radni jezik interkulturalnih razmena je engleski.

Virtuelne razmene vodiće treneri koji su prošli obuke u prethodnim mesecima. Tema interkulturalnog dijaloga biće pokrivena kroz razgovor o svemu onome što na njega utiče: stereotipi i predrasude, govor mržnje, komunikacija, društvene mreže, medijska pismenost i mnoge druge iz oblasti medija i ljudskih prava. Svaka virtuelna razmena trajaće 3 do 4 sata.

Kako da se prijavite?

Prijava će biti moguća putem MLADI kalendara koji je dostupan ovde. Potrebno je da se registrujete, a registracija je veoma laka: neophodno je da unesete svoj mejl, ime i prezime, broj mobilnog telefona, lozinku i da označite zemlju iz koje dolazite. Nakon toga ćete moći da se prijavite na MLADI kalendar i odaberete termin.

Termini su podeljeni u razmene namenjene srednjoškolcima i razmene namenjene studentima, jer će se sadržaj razmena razlikovati zavisno od toga kome su namenjene. Bitno je da odaberete termin koji želite i trenera/kinju kod koga/koje ćete pohađati virtuelne razmene. Sa vama će biti mladi iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

Koji su uslovi učešća na virtuelnim razmenama?

Uslovi su sledeći:

  • Bitno je da ste mlada osoba od 15 do 25 godina, srednjoškolac/ka i/ili student/kinja nekog od fakulteta u Srbiji
  • Da imate pristup internetu
  • Da budete sve vreme na razmeni koja neće trajati duže od 4 sata

 

Šta dobijate?

  • Znanje iz oblasti medijske pismenosti i interkulturalnog dijaloga
  • Razmenu iskustava sa srednjoškolcima/kama i/ili studentima/kinjama iz regiona
  • Čeka vas i sertifikat koji potvrđuje da ste uspešno završili/le virtuelnu razmenu

 

Sem virtuelnih razmena na kojima ćete prisustvovati, u naredne dve godine priprema se i mnogo vrednih nagrada u kojima ćete moći da učestvujete baš zato što ste bili/e deo ovih razmena, te ćete to znanje moći da prikažete u kreiranju multimedijalnih sadržaja i osvojite neke od nagrada. ​​

Pored toga, najaktivniji/e i najuspešniji/e učesnici/ce razmena imaće priliku da se sastanu uživo (u jednoj od četiri zemlje koje učestvuju u razmenama) i dobiju podršku projektnog tima da zajedno proizvedu multimedijalne sadržaje koji se bave temom interkulturalnog dijaloga.

Za sve dodatne informacije u vezi sa virtuelnim razmenama i prijavljivanju možete se obratiti Aleksandru Đokiću na mejl aleksandar@media-diversity.org.

Virtuelne razmene sprovode se u okviru projekta „Youth in Western Balkans – A Virtual Postcard“ u saradnji Instituta za medije i različitosti – Zapadni Balkan i udruženja Omladinska Novinska Asocijacija u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH), Foruma Mladi i Neformalna Edukacija (FORUM MNE) iz Crne Gore i Mladinski Obrazoven Forum (YEF) iz Severne Makedonije.