Poziv za volontere/ke filmskog festivala „Uhvati film”

Objavljeno: 13. maja 2022. godine

Otvoren je Konkurs za volontere za međunarodni 20. filmski festival „Uhvati film”, koji se ove godine održava od 12. do 16. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. Poziv je otvoren je do 25. maja.

Zainteresovani da učestvuju u organizaciji i realizaciji Festivala, a ujedno steknu nova poznanstva i veštine, mogu se prijaviti popunjavanjem prijavnog formulara, OVDE.

Volonteri/ke mogu učestvovati u sledećim poslovima na Festivalu:

  • Prevođenje: sa engleskog ili drugog stranog jezika na srpski i obratno (dijalog liste filmova, sinopsisi filmova, simultano prevođenje razgovora sa autorima nakon projekcije filmova), jun -oktobar;
  • Promo tim: pomoć pri objavama na društvenim mrežama, pisanje intervjua, recenzija i drugih tekstova za sajt, osmišljavanje, snimanje i montaža kratkih video klipova za potrebe društvenih mreža, priprema materijala za promotivne aktivnosti, fotografija, jun – decembar.

Konkurs za volontiranje u oblasti fotografije i tehničke podrške, biće raspisan u avgustu.

Na upravo završen konkurs za filmove pristiglo je 379 filmova iz svih krajeva sveta. Najviše filmova stiglo je iz dalekog Irana – 51 film. U stopu ih prate i filmovi iz Amerike, Italije i Indije. Ove godine probudio se i region: 12 ostvarenja prijavljeno je sa ex-yu teritorije, od kojih je 4 iz Srbije.

Konačan izbor filmova saznaćemo 1. jula. kad će stručni žiri odlučiti koji filmovi će biti prikazani na novosadskom izdanju 20. Uhvati film festivala, a koji ulaze u uži izbor za prikazivanje na drugim regionalnim izdanjima Uhvati filma.

Uhvati film jedini je regionalni filmski Festival o invalidnosti. Već 20. godina uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa, od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit, a od 2017. u Banjaluci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner i u Kotoru u realizaciji ART 365 iz Podgorice.

Filmski festival Uhvati film održava se sa jedinstvenim ciljem: informisanja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utiče na promene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, te stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.