Predstavljanje prEUgovor Alarm izveštaja o stanju vladavine prava u Srbiji

Objavljeno: 12. maja 2022. godine

Koalicija prEUgovor predstavlja najnoviji Alarm – nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u klasteru 1 (Osnove), sa fokusom na političkim kriterijumima i poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Događaj će se održati u sredu, 18. maja sa početkom u 11 časova u prostoru Miljenko Dereta (Dobračina 55).

Izveštajni period, od novembra 2021. do aprila 2022, obeležili su referendum o promeni Ustava i opšti izbori sa pratećim kampanjama. Zakonska rešenja koja regulišu ove oblasti opet su prekrajana u poslednji čas, a problem funkcionerske kampanje i dalje nije rešen. Reakcija nadležnih organa na masovne proteste građana, odbranu murala osuđenom ratnom zločincu u centru Beograda i otkrivanje radne eksploatacije vijetnamskih radnika u Zrenjaninu sa elementima trgovine ljudima, izazvala je zabrinutost u zemlji i inostranstvu. Katastrofalne posledice vedeizacije javnih preduzeća u decembru su postale belodane.

Aktuelnu krizu izazvanu epidemijom COVID-19 krajem februara zamenila je nova – ruska invazija na Ukrajinu. Ova kriza značajno utiče na politiku proširenja EU i položaj Srbije, koja je u decembru nakon dvogodišnjeg zastoja najzad otkočila pregovore otvaranjem IV klastera, a u Poglavlju 24 otvara izazove suočavanja sa novim izbegličkim talasom.

U susret novom non-pejperu Evropske komisije za poglavlja 23 i 24, koalicija prEUgovor u fokus konferencije stavlja ove teme, o kojima će govoriti:

  • Jelena Pejić Nikić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, urednica izveštaja
  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
  • Jasmina Krunić, ASTRA
  • Gordana Grujičić, Grupa 484

Diskusiju moderira: Nikola BurazerEuropean Western Balkans

Radni jezik konferencije je srpski. Simultani prevod na engleski jezik biće obezbeđen.

Prisustvo na konferenciji potrebno je potvrditi na info@preugovor.org do 17. maja do kraja radnog dana.

Konferenciju možete pratiti i putem Zoom aplikacije, registracijom OVDE.

Izvor: Koalicija prEUgovor