Predstavljeni rezultati ovogodišnjeg Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji za 2023. godinu

Beograd, 16.08.2023.

Rezultati Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji za 2023. godinu predstavljeni su prošle nedelje u Medija Centru u Beogradu. Alternativni izveštaj KOMS objavljuje od 2017. godine kao rezultat najvećeg istraživanja o mladima u Srbiji.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od aprila do jula 2023. godine, pri čemu su korišćene kvalitativne i kvantitativne metode istraživanja i prikupljanja podataka. Kompletni rezultati istraživanja dostupni su ovde, a neki od najvažnijih nalaza su:

 • Uticaj mladih na političke procese i odluke: Više od polovine ispitanika (54,2%) smatra da politički sistem u Srbiji uopšte ne omogućava mladima da utiču na političke procese i odluke. Da politički sistem u potpunosti omogućava uticaj mladih na političke procese i odluke, smatra tek 0,7% mladih ispitanika.
 • Stav prema izborima u Srbiji: 76,4%mladih nema poverenja u izborni sistem, odnosno njih 30,9% smatra da izbori nisu fer i pošteni, a 45,5% da izbori uopšte nisu fer i pošteni dok je samo 1,6% odgovorilo da su u potpunosti fer i pošteni.
 • Poverenje mladih u institucijeMladi nemaju poverenja ni u jednu od institucija koje su ispitivane u istraživanju. Sa najmanjim poverenjem se ističu mediji, političke partije i političke institucije. Mladi najveće poverenje (ili najmanje nepoverenje) imaju u Vojsku, Crkvu i kancelarije za mlade.
 • Odnos mladih prema demokratijiPoverenje u demokratiju je u odnosu na prethodnih nekoliko godina, kada je iznosilo preko 40%, palo na 36,2%, dok je nepoverenje za godinu dana poraslo sa 23,2% na 29,4%. Ovo je najveći pad podrške demokratiji od kada se ovo pitanje postavlja u Alternativnom izveštaju.
 • Odnos mladih prema liderstvu i vođama: Gotovo tačno 60% mladih smatra da je Srbiji potreban jak vođa i lider koga će narod slediti, što je najviši rezultat u poslednjih šest godina.
 • Stavovi mladih prema EU: U poređenju sa prethodnim izdanjima Alternativnog izveštaja, pozitivna reakcija na EU ove godine je na rekordno niskom nivou, dok je negativna blizu rekordno visokog nivoa iz 2020. godine.
 • Stavovi prema statusu Kosova: Ove godine, po prvi put, najviše mladih podržalo je povratak kontrole nad Kosovom vojnim sredstvima. Za dve godine podrška ovoj opciji porasla je sa 18,7% na 31,1%. Istovremeno se smanjila podrška opciji rada na povlačenju priznanja.
 • Vrste ugovora zaposlenih mladih: Zabrinjavajući je podatak da čak 18% mladih radi bez ugovora tj. “na crno”
 • Mladi na praksi: čak 43% mladih bilo je na neplaćenoj radnoj praksi, dok je na plaćenoj bilo oko 13%, što je duplo manje u odnosu na prošlu godinu.
 • Potrebne oblasti/veštine u obrazovnom sistemu: Mladima najviše nedostaje zdravstveno i seksualno obrazovanje u obrazovnom sistemu (71,7%) i međuljudski odnosi (69,6%).
 • Planiranje selidbe u inostranstvoGotovo polovina (49,2%) mladih planira da se iseli iz Srbije, pri čemu 23,6% ispitanika već planira odlazak, dok 25,6% još uvek nije ušlo u proces planiranja. Svega 11% mladih tvrdi da neće napustiti Srbiju.
 • Razlozi za iseljenje iz SrbijeViši životni standard je glavni razlog zbog koga bi se mladi odselili iz zemlje (32,2%), a odmah iza njega je dostojanstveniji život (27,7%). Zanimljiv je rast u isticanju važnosti boljih javnih usluga.
 • Opravdanost nasilja: Čak 42% mladih smatra da nasilje može biti opravdano, što je značajan porast u odnosu na prošlu godinu (27%)
 • Mentalno zdravlje i dostupnost stručne pomoći: Čak 60% ispitanih smatra da je stručna pomoć za brigu o mentalnom zdravlju nedostupna mladima
 • Anksioznost mladihPreko polovine mladih (52,7%) ističe da se često oseća anksiozno
 • Kvalitet životne sredine: Čak 66,8% mladih ispitanika smatra da je kvalitet životne sredine u Srbiji loš.

Iz godine u godinu rezultati istraživanja sve više ukazuju na to da je sistemska briga o mladima neophodna i da mora postati prioritet nadležnih institucija. Odlazak mladih iz Srbije iz negativnog trenda već prerasta u pravilo, dok su podaci o kvalitetu i zadovoljstvu životom u Srbiji sve alarmantniji. Angažovanje svih relevantnih aktera je nužno za rešavanje ovih izazova.

Izrada ovog izveštaja omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj izveštaja je isključivo odgovornost Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) i Trag fondacije i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Izvor i fotografija: KOMS