PRIČE KOJE NAS INSIPIRIŠU – Viđen si za Ivanjicu – Nušićijada

„Viđen si za Ivanjicu“ – sećate li se ove replike iz Nušićeve Gospođe ministarke?

Možda vam je prethodnih dana ta ista rečenica privukla pažnju i na društvenim mrežama. Gospođa ministarka ovako preti svom zetu, a Nušić sigurno nije ni sanjao da će mu se, ta ista Ivanjica, odužiti festivalom koji slavi njegovo ime.

Gde je Ivanjica uopšte i zašto je odjednom tako važna?!

Nušićijada je festival koji je ove godine obeležio 50 godina od začetka, slaveći kulturu, humor, zabavu, čaršijski provod. Ivanjica je ugostila blizu 50.000 ljudi, što je za više od trećinu više nego što ova varošica na Moravici broji stanovnika.

Opšti džumbus, kao slogan ovogodišenjeg izdanja, obeležio je sve sadržaje koji su od četvrtka do nedelje bili aktuelni – džumbus od dobrog raspoloženja na ulicama i u kafanama, smeh koji inspiriše i upošljava moždane vijuge i to na bini Okruglo, pa na ćoše i na pozornicima – uličnim i onoj velikoj u Domu kulture, muzika na brojnim koncertima koja nas ukrcava na brod za drugu polovinu veka, filmovi, performasi, dečji programi… Upravo je u toku potraga za najboljom #OpštiDžumbus fotkom, objavljenom na Instagramu, jer je festival i naš i vaš, svi ga zajedno stvaramo i kreiramo.

Sada, kada su spuštene zavese na ivanjičku Nušićijadu, radosni smo da pomislimo kako je ova mala varoš sjajila kao centar kulture. I dok je najzabavniji vikend zbližio Ivanjičane, doveo je i Kraljevčane, Čačane, Užičane, Beograđane, Novosađane, posetioce iz Srbije i inostranstva, nekako nas to i ne čudi – kao što Jovica Dimitrijević kaže Ivanjičani su uvek Ivanjičani, bez obzira na to gde živeli i radili, na festival svako dovede neke svoje goste. 

A najvažniji prateći program Nušićijade dešava se –u  kafani! To je alternativna scena, a nije ni čudo, jer su kafane oduvek bile značajne za Srbe. U kafani Proleće je zasijala prva sijalica, u kafani Tri lista duvana je zazvonio prvi telefon, u kafani Kolarac je održan prvi Sajam knjiga, tamo je 1892. Osnovano i udruženje tj književno-umetnička zajednica.

Kao što je Sumnjivo lice bilo u fioci 35 godina, tako je i Nušićijada posle skoro 4 decenije pauze, ponovo obnvoljena.  Prvi put je održana 1968, poslednji 1972. godine, a bio je to festival filmske komedije, trajao je 6 dana, održavao se u prvoj nedelji septembra i privlačio kulturni svet tadašnje Jugoslavije. Pamti se, kako po kulturnim sadržajima, tako po dobroj atmosferi, kafani i šali, jer je to bio praznik humora i veselja.

Želja za obnovom ovog festivala u Ivanjici postoji od kad je on ugašen, ali prvi konkretni koraci ka njegovom oživljavanju preduzeti su 2008. godine, kada je pokrenuta velika građanska inicijativa i uz skoro 4.000 potpisa punoletnih Ivanjičana ista podneta Skupštini opštine Ivanjice. Malo pre nego što je odluka o obnovi festivala u novom ruhu doneta jednoglasno, inicijatori su formirali udruženje građana “Inicijativa za kulturnu decentralizaciju Srbije” – KudeS, koje u partnerstvu sa Opštinom Ivanjica, Domom kulture Ivanjica i Turističkom organizacijom opštine Ivanjica već godinama organizuje Nušićijadu, ali deli svoj model rada sa svakom drugom zainteresovanom zajednicom.

Svi posetioci festivala slažu se da je boravak u specifičnom ambijentu ove varoši poseban doživljaj. U gospodstvenom maniru, bar ova tri dana, po strani je ostavljena besparica, sekiracija i nervoza.

I, imate li neke planove za avgust 2018?!

OVDE možete skinuti korisni priručnik o organizovanju kvalitetnog događaja koji su pripremili naši prijatelji nakon puno iskustva i rada na festivalu Nušićijada.

 

Ova priča deo je stremljenja TACSO Srbija i TACSO Građanskih inicijativa da promoviše primere dobre prakse organizacija civilnog društva u Srbiji i motiviše druge organizacije koje svakodnevno ulažu energiju i napor u kreiranju boljeg društva za sve građane i građanke Srbij.