PRIČE KOJE NAS INSPIRIŠU – Sve ono što sam ja

Inicijativa romskih studentkinja je neformalna grupa mladih Romkinja koja od 2011. godine sprovodi aktivnosti usmerene ka podizanju vidljivosti Romkinja na univerzitetima u Srbiji. Nastala kao mala grupa nekolicine studentkinja koje se suprotstavljaju selektivnoj dostupnosti informacija koje su važne za studiranje i budućnost. Društvene mreže su jedini dostupan način da se međusobno upoznaju i razmene stavove. Kroz Facebook grupu, koja trenutno okuplja preko 180 mladih studentkinjaromske nacionalnost iz cele Srbije kojima je pružena prilika da steknu visoko obrazovanje, poštujući principe solidarnosti, volonterizma i mentorstva, šire informacije o aktuelnostima u studentskoj zajedinici, omladinskom, romskom i ženskom pokretu kao i o aktivnim konkurisma čiji je cilj poboljšanje studentskog standarda i neformalno obrazovanje.

IRS radi na prevazilaženju društveno nametnutih razlika među mladima i neguje principe ravnopravnosti, multikulturalnosti, solidarnosti i zajedničkog rada. Sarađuju sa omladinskim, ženskim i studentskim organizacijama. Postavljaju pitanja koja se odnose na status romskih studenata i studentkinja, ali i drugih mladih Romkinja i Roma u Srbiji. Učestvuju u aktivnostima i kampanjama za promociju obrazovanja Roma i Romkinja, posebno devojčica. Redovno učestvuju u specijalnim sednicama Skupštine Srbije koje se tiču položaja Romkinja, a koje Romska ženska mreža inicira u okviru kampanje Mesec romskog ženskog aktivizma. Bave se javnim zagovaranjem za bolji položaj Roma u opšte.

 

 

Unazad 4 godine realizuju aktivnosti u kampanji „Mesec romskog ženskog aktivizma” gde se pridružuju Romskoj ženskoj mreži Srbije u nameri da se tokom perioda  kampanje skrene pažnja institucija, ali i građana i građanki Srbije na položaj Romkinja u srpskom društvu. Kampanja simbolično spaja njima dva jako važna datuma: 8.mart – Dan žena i 8.april – Dan Roma i Romkinja. Aktivnosti u kampanji usmerene su na ukazivanje na položaj svih mladih romskih žena sa posebnim fokusom na studentkinje i njihovu vidljivost. Tako su 2013. godine, organizovale  druženje pod nazivom “Sve ono što sam ja” radi međusobnog upoznavanja i ostvarivanja saradnje sa drugim mladima. Na akciji su okupile profesorke sa 5 različitih fakulteta u Novom Sadu, Romkinje studentkinje, koleginice sa fakulteta kao i predstavnice omladinskih udruženja i medija.

 

 

Ovogodišnju kampanju, uz podršku Ekumenske humanitarne organizacije, obeležile su nestandardnom, putujućom izložbom. Kroz fotografiju su ispričale priču o tome kakvu budućnost očekuju. Važna tema izložbe je bilo vezana za obrazovanje, odnosno šta  visoko obrazovanje u Srbiji može da učini za bolji životni standard Romkinja kao i da li je budućnost mladih Romkinja svetlija od budućnosti koju su imale njihove majke. Izložba i projekcija filma koji govori o položaju mladih Romkinja u romskoj i široj zajednici doživeli su pohvale u Vršcu, Novom Sadu, Nišu i u Beogradu gde je bilo prisutno 112 učesnika koji su diskutovali na ovu temu. U ovim akcijama učestvovale su, na različite načine, 33 romske studentkinje. Prisustvovali su predstavnici javnog i civilnog sektora –

 

“Mi verujemo da su promene važne, da prostora za one koji žele naše društvo da učine boljim ima dovoljno, te da veličina promene ne zavisi od veličine donatora i novčane podrške. Nama su važni ljudi i njihovu podršku merimo prijateljstvima jer iskreno verujemo da se predrasude i stereotipi na ovaj način najlakše ruše. Naše akcije ne iziskuju velika materijalna sredstva. Iziskuju vreme, ideju i veru da je pravedno i ravnopravno društvo moguće izgraditi”, navode iz Inicijative.

 

Ova priča deo je stremljenja TACSO Srbija i TACSO Građanskih inicijativa da promoviše primere dobre prakse organizacija civilnog društva u Srbiji i motiviše druge organizacije koje svakodnevno ulažu energiju i napor u kreiranju boljeg društva za sve građane i građanke Srbije.