Prijave za DLŠ otvorene do 15 maja!

Objavljeno: 25. aprila 23. godine

Nakon uspešno završene prve Drinske letnje škole u julu prošle godine, koja je okupila 30 mladih ljudi koji su razgovarali o važnosti mirovnog aktivizma i suočavanja sa prošlošću, YIHR nastavlja sa ovogodišnjim izdanjem škole. „Drinska letnja škola” predstavlja četvorodnevni program koji ima za cilj da kroz niz interaktivnih predavanja, radionica, projekcija filmova i poseta učesnice/ke upozna sa činjenicama koje se tiču ratne prošlosti sa fokusom na najmasovnija kršenja ljudskih prava na području Bosne i Hercegovine u periodu od 1991. do 1995. godine.

Kroz četvorodnevni program „Drinske letnje škole” učesnice i učesnici imaće priliku da razgovaraju i saznaju više o političkom kontekstu devedesetih godina, pravnim kvalifikacijama zločina, deportacijama civila iz zaštićenih zona, seksualnom nasilju u ratu, medijskom izveštavanju tokom devedesetih godina, storytelling-u, kao i o mirovnim praksama. Učesnici i učesnice programa imaće priliku i da posete Memorijalni centar „Potočari – Srebrenica” u Bosni i Hercegovini.

Za učešće na programu, možete se prijaviti ovde, a rok za prijave je 15. maj do 15 časova. 

Program počinje uvodnim javnim predavanjem 2. juna u Beogradu, odakle se organizovanom prevozom putuje u Bajinu Baštu gde će se održati veći deo programa.

Izabrani učesnici/ce organizovaće samostalno put do i od Beograda, a putni troškovi će im biti refundirani u celosti. Svi prijavljeni kandidati/kinje biće obavešteni o rezultatima procesa selekcije 19. maja do kraja dana.

 U slučaju da imate neko pitanje, možete pisati na email adresu: ivana.jovanovic@yihr.org

Drinska letnja škola deo je projekta Zagovaranjem, artivizmom i obrazovanjem do zaustavljanja poricanja genocida i jačanja procesa pomirenja. Projekat je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke. Nemačka podržava napore u uspostavljanju participativne kulture sećanja, regionalne saradnje i pomirenja u regionu Zapadnog Balkana.

Izvor: YIHR