Priručnik za nastavnike „Znam, razmišljam, sudjelujem“

Naziv: Znam, razmišljam, sudjelujem, Priručnik za nastavnike: Pomoć u provedbi građanskog odgoja i obrazovanja (2. izdanje)

Autori: Berto Šalaj, Maja Uzelac, Duška Gelb, Igor Đorđević, Aleksandra Šindler, Mislav Žitko, Lana Jurman, Ana Žnidarec Čučković, Iva Zenzerović Šloser

Izdavač: Centar za mirovne studije/Mreža mladih Hrvatske

Godina: 2014.

Priručnik Znam, razmišljam, sudjelujem prati strukturu školskog programa koji obuhvata građansko obrazovanje i vaspitanje od 2012. godine, paralelno analizirajući funkcionalnu dimenziju.

Kreiran sa idejom podrške nastavnicima u sprovođenju programa građanskog vaspitanja, kroz eksperimentalnu fazu tokom školske 2012/13. godine, priručnik obuhvata funkcionalnu i strukturnu dimenziju, te promoviše participativnu metodiku i saradničko učenje, kao i uključenost građana u smanjivanju društvene nejednakosti.

Kroz tri glavna poglavlja u priručniku se analiziraju teorijski tekstovi, principi i modeli saradničkog učenja, te na taj način odgovara na pitanja šta? kako? i sa kim? je neophodno ujediniti radi obrzovanja građana sposobnih da kreiraju demokratsko društvo.

Osim građanske kompetencije, ishoda građanskog vaspitanja, političke pismenosti, izazova demokratije, interkulturalnosti, u priručniku se predstavlja i ideja međupredmetnog povezivanja, kao i metode poput participativnih oblika rada, radionica i vežbi.

Tags:


Finansijski alati Resurs centra

Saznaj više