Promocija godišnjeg izdanja regionalnog Indeksa participacije mladih

Objavljeno: 26. januara 2024. godine

Prema poslednjim podacima iz godišnjeg izdanja regionalnog Indeksa participacije mladih 17,1 odsto mladih do 29 godina u Srbiji je nezaposleno, a od ukupnog broja osoba u zatvorima u Srbiji 35.8 odsto čine mladi ljudi (do 29 godina), što je porast od 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo su samo neki od detalja istraživanja koje sadrži Indeks, a koji će biti predstavljeni u utorak, 30. januara, s početkom u 11 časova u Domu omladine Beograda (Sala Klub DOB).

Izjave za medije su predviđene u periodu 11-11:30 časova.

Na konferenciji će biti predstavljeno novo, sedmo izdanje godišnjeg Indeksa participacije mladih, ali će takođe biti otvoren prostor za diskusiju na temu položaja mladih u NEET statusu, odnosno mladih koji nisu zaposleni, niti u procesu obrazovanja i obuka.

Tokom poslednjih sedam godina, Indeks participacije mladih (YPI) objavljuje se kao mehanizam za dobijanje uvida u širok politički, ekonomski i društveni kontekst koji može osnažiti ili ometati participaciju mladih u društvu. Pokrivajući sedmogodišnju seriju podataka, prikupljanih od 2016. do 2022. godine YPI pruža sveobuhvatan pregled mogućnosti za mlade kroz prizmu od 25 indikatora političke, ekonomske i društvene participacije.

Objedinjujući relevantne podatke o položaju mladih, ovaj Indeks predstavlja konkretan alat za donosioce odluka i organizacije civilnog društva u kreiranju programa prilagođenih stvarnim potrebama mladih ljudi. Godišnji Indeks takođe daje mogućnost praćenja pozitivnih ili negativnih trendova, što značajno doprinosi planiranju daljih koraka po pitanju unapređenja položaja mladih.

Na konferenciji će biti reči o rezultatima Indeksa koji pokazuju nedovoljnu zastupljenost mladih u političkom životu, isključenosti iz zapošljavanja i obrazovanja, dugim periodima nezaposlenosti i riziku od siromaštva, naročito za mlade iz osetljivih grupa kao što su mlade žene i mladi na selu.

S obzirom na to da ova konferencija predstavlja priliku za diskusiju o tome kako podaci iz najnovijeg istraživanja mogu biti iskorišćeni za usmereniju podršku mladima, posebno mladih iz osetljivih grupa., okupiće se predstavnici ključnih institucija, stručnjaci i stručnjakinje, mediji, ali i organizacije civilnog društva iz Srbije.

Dodatne informacije u vezi sa konferencijom možete dobiti upitom na imejl: mina.kulic@divac.com

Projekat podržava Evropska komisija, kao deo svojih napora da konstantno unapređuje odnos donosioca odluka prema mladima.

Agendu događaja možete pronaći OVDE.

Izvor: Fondacija Ana i Vlade Divac