Proslava Dana Evrope 9. maja u Novom Sadu

Objavljeno: 5. maja 2022. godine

Novi Sad je ove godine Evropska prestonica kulture. Zbog toga je Delegacija EU u Srbiji odlučila da Dan Evrope obeleži 9. maja u Novom Sadu.

Delegacija EU u Srbiji ističe da agresija na Ukrajinu predstavlja je užasan udarac miru u Evropi, miru koji ceni i za koji se zalaže Evropska unija, stoga je važnije nego ikada slaviti Evropsku uniju, njene vrednosti i ono za šta se ona zalaže.

Pozivaju se građani i građanke na javno slavlje  na otvorenom, na Trgu slobode u Novom Sadu. Proslava će trajati od 17.00 do 22.00 časa.

Od 17.00 do 20.00 časova, održaće se Festival Evrope, na kojem će države članice, Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija EU predstaviti svoje aktivnosti u Srbiji, svoju kulturu, hranu, jezik i ponudiće aktivnosti poput malih igara, dečjih aktivnosti, kvizova.

Od 20.00 časova počeće koncert Bolji smo zajedno orkestra Western Balkans Youth Orchestra koji okuplja 60 mladih muzičara iz Srbije i zapadnog Balkana pod dirigentskom palicom Desara Sulejmanija, kojima će se na bini pridružiti specijalni gosti: Ivana Peters, Frajle, Ana Stanić, Zoe Kida, Bilja Krstić, Kiki Lesendrić i Stevan B. Karanac. Program koncerta obuhvata više muzičkih žanrova i uključuje dela klasične, filmske, rok, pop i etno muzike.

Ovom prilikom Delegacija EU će pokrenuti nacionalnu multimedijalnu kampanju „Bolje zajedno“ koja će trajati 6 nedelja putem televizije, bilborda, interneta i društvenih medija. Kampanja pita narod Srbije „šta je za vas EU“ i pokazaće i promovisati osnovne vrednosti koje Evropska unija podržava, kroz politike, projekte ili globalna dostignuća.