Prvih 17 godina Centra E8

“CENTAR E8 osnovala je pre 17 godina   grupa mladih tek ušla u dvadesete sa željom da se bavimo upotrebom pozorišta u edukaciji mladih o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.
Bili smp mladi i bezbrižni, bez ideje da ćemo jednog dana morati da branimo osnovne slobode koje su tada delovale zagarantovano, delovale su osvojene.
Tako je CENTAR E8 nastao, rastao i raste sa svojim vršnjacima boreći se za slobodno i demokratsko društvo, bez kompromisa.
A stvarno bismo voleli da živimo u Srbiji gde nema posla za nas, gde možemo da pravimo predstave o ljubavi i svoje napore ulažemo u edukaciju mladih o kvalitetnom provođenju slobodnog vremena.

Do tada, nastavljamo da osnažujemo mlade ljude da otkriju svoje moći i postanu super heroji i heroine svog života i našeg društva.

A godina iza nas upravo nam je to dokazala. Bila je izazovna, ali i izuzetno važna za sve nas jer nam je pokazala da imamo super moć i puno heroja i heorina oko nas.
Vanredno stanje u CENTRU E8 obeležio je i niz online radionice za mlade na kojima su se obrađivale razne teme – od prevencije nasilja do mentalnog zdravlja koje se pokazalo kao neophodno za mlade. Podcast MLADOST počeo je sa emitovanjem tokom zabrane kretanja, a MAN konferencija je prošle godine organizovana 10. put – proslavili smo jubilej, bez publike uživo, ali je zato konferencija trajala 24h. Emitovali smo 24h programa na temu rodno zasnovanog nasilja i toksičnog maskuliniteta sa preko 50 učesnika i učesnica iz celog sveta. Uložili smo napore u prevenciju nasilnog ekstremizma među mladima, a ponovo je aktuelna i kampanja o pozitivnom očinstvu SuperTATA. Pokrenuli smo i započeli važano putovanje koji se zove Future4Youth i koje ima za cilj uvođenje programa prevencije rodno zasnovanog nasilja i promociji zdravih životnih stilova u škole. Dekonstrukcija lažnih vest i toksičnih narativa, kao i edukacija mladih o medijskoj i informacionoj pismenosti našla se u fokusu našeg rada – kao odgovor na stanje u društvu.

Stigli smo na Dorćol. Preciznije u Dorćol Platz. Epicenar dobre i kreativne enerije. Dorćol Platz je multidiscipliarna art komuna otvorena za sve kreativne ljude, mesto susreta svih koji se zalažu za kulturne i društvene promene. Dakle, tu smo. Svratite.

Prethodnih godinu dana u CENTRU E8 definitivno su obeležili ljudi. Energija i motivacija koju u svom radu imaju moje kolege i koleginice – Jana Šarić, Bojana Rosić i Jovan Bulat. REFLEKTOR TEATAR je ponovo na sceni, i to u punom sjaju i sa novim direktorom Markom Panajotovićem. Naša zajednica se proširila – osnovali smo mediji za mlade ZOOMER koji zoomerski vodi i uređuje Tamara Urošević. I tu nije kraj, tu je i 34 sjajnih glumaca i glumica, 18 trenera i trenerica, kao i preko 20 volontera i volonterki u ZOOMER ekipi bez kojih zaista zaista ništa ne bismo uspeli.

Na samom početki vanrednog stanja smo shvatili da će se kriza i mere najviše odraziti na mlade i njihovo obrazovanje, kao i da će im neki servisi podrške možda biti nedostupni s obzirom na epidemiološke mere koje su stupile na snagu. Zato smo se potrudili da olakšamo celokupnu situaciju mladima, ponudimo im sadržaje koji će biti korisni za njih u svim situacijama, vanrednim ili redovnim i pokušamo da pošaljemo poruku da sigurni prostori za razgovor i učenje od vršnjaka i dalje postoje, samo su se preselili u online prostore. Svakog ponedeljka, srede i petka, zajedno sa policijskim časom, počinjale su i online radionice Programa Y, na kojima smo se bavili izražavanjem osećanja, odlukama o budućnosti, konceptom seksualnih i reproduktivnih prava, ali i zdravljem, prevencijom bolesti zavisnosti i dekonstrukcijom rodnih uloga. Sve je to stalo u 23 sprovedene online radionice, sa preko 400 mladih ljudi koje smo sreli prvi put, a neki od njih su nam se javljali i sa daleke Malte ili Slovačke, u želji da razgovaraju, uče i podele svoje brige sa nama.

Ovakva vrsta rada za nas nije bila nimalo ograničavajuća – uspeli smo da razvijemo odnos poverenja i poštovanja sa svim polaznicima i polaznicama, kao i da uspostavimo odličnu dinamiku u svakoj grupi vršnjaka koju smo okupili. Zajedničkim trudom, radom i entuzijazmom smo dva puna meseca prolazili kroz radionice i naučili svašta, pre svega da su solidarnost i obrazovanje najvažniji alati u krizi.

Do narednih online ili offline radionica, download-ujte svoj Y priručnik, i smislite način kako može da vam pomogne u radu, ali i životu.
U želji da pokažemo da smo uvek tu za našu porodicu, prijatelje, partnere i saveznike, 2. aprila 2020. pokrenuli smo podcast Mladost. Naš podcast je zamišljen tako da ponudi edukativne, korisne i zabavne sadržaje svojim slušateljkama i slušaocima, kao i da bude jedan od alata za prevazilaženje krize. Razgovarajući sa različitim gošćama i gostima, mladim herojima i heroinama, koji I u redovnim I u vanrednim okolnostima rade neverovatne stvari za društvo i zajednicu, voditeljke Jana Šarić i Tamara Urošević pokušale su (i dalje pokušavaju) da adresiraju različite izazove sa kojima se mladi suočavaju i u standardnom kontekstu, a koji naročito dolaze do izražaja u situacijama krize. Izgleda da su u tome uspele, s obzirom na to da su snimljene dve sezone podcasta u kojem su otkrivale razne super heroje i super heroine mladosti – od lekara iz crvenih zona covid bolnica, preko umetnika, muzičara, naučnika i naučnica, sve do novih zvezdica koje jasno artikulišu svoje potrebe, želje i borbe kroz muziku, ples ili glumu.

Mladost je u 2020. godini bio naše sigurno mesto, ali i sigurno mesto svih naših slušalaca i slušateljki, heroina i heroja sa kojim smo imali priliku da delimo i dobre i loše dane, podsećajući se da mladost nikada nije u krizi, čak i kada nam se tako čini.

Dugogodišnji rad Centra E8 uz podršku CARE International Balkans i regionalnih partnera na temama rodne ravnopravnosti, prevencije rodno zasnovanog nasilja i promocije zdravih životnih stilova proizveo je brojne programe, radionice, obuke za nastavnike, konferencije, ali i jedan regionalni pokret – Budućnost za mlade. Zato smo 17. novembra 2020. odlučili da predstavimo rezultate i vrednosti programa Inicijativa mladića II, ali i da pozovemo sve saborce i saborkinje da se priključe pokretu Budućnost za mlade, prvo dajući svoj potpis podrške Budućnost za mlade deklaraciji.

Pokret Budućnost za mlade je rezultat regionalnih partnerskih napora u borbi za obrazovanje o zdravim životnim stilovima, koje bi trebalo da bude dostupno svakoj mladoj osobi na Balkanu. Pokret Budućnost za mlade treba da okupi glasove roditelja, nastavnika i nastavnica, organizacija civilnog društva, donatora, aktivista i aktivistkinja, ali i svakog zainetersovanog pojedinca i pojedinke, oko zajedničkog cilja – uvođenja obrazovanja o zdravim životnim stilovima u obavezni srednjoškolski kurikulum. Svaka mlada osoba ima pravo na zdrav, informisan i nenasilan život i odrastanje, a dostupno i kvalitetno obrazovanje o zdravim životnim stilovima predstavlja najbolji put ka takvom okruđenju.

U istraživanju koje smo sproveli tokom 2019. godine, 95% ispitanika u Srbiji navelo je da je obrazovanje o zdravim životnim stilovima treba da bude deo formalnog srednjoškolskog obrazovanja, a 96% ispitanika je navelo da je spremno da podrži inicijativu. Tokom konferencije „Future 4Youth – Budućnost za mlade“ imali smo prilike da se upoznamo sa rezultatima istraživanja sprovedenog u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, da čujemo mišljenja stručnjaka i stručnjakinja o benefitima ovakvog pristupa, vidimo kako funkcionišu lokalni klubovi koji učestvuju u neformalnom obrazovanju, ali i da pogledamo u budućnost i osmislimo sledeće korake u formalizaciji obrazovanja o zdravim životnim stilovima.

Centar E8 našao se, još jednom, pred novim izazovom. Ovoga puta, odlučili smo da se bavimo mapiranjem i dekonstrukcijom toksičnih narativa prisutnih u javnom prostoru, usmerenih prema različitim društvenim grupama – manjinama (seksualnim, religijskim, etničkim, političkim), organizacijama civilnog društva, aktivistkinjama i aktivistima, kao i novinarkama i novinarima.

Aktivnosti na projektu EDIT podrazumevaju praćenje različitih društvenih događaja, pisanih izvora, kao i beleženje autentičnih iskustava društvenih grupa koje se najčešće nalaze na udaru Nakon detaljnog dokumentovanja iskustava, koji će biti sakupljeni u studiju slučaja, projekat EDIT kroz različite medijske sadržaje – emisije/vlogove, blogove, podcaste, reportaže i predstave, dekonstruiše najilustrativnije primere toksičnih narativa, i da istraživanjem, edukacijom i medijskom produkcijom kreira pozitivne kontranarative, koji treba da služe kao referenca za buduće delovanje, razgradnju neprijateljske atmosfere i izgradnju demokratičnijeg i bezbednijeg društva.

EDIT nam omogućava da “editujemo” javni i medijski prostor koristeći se transmedia storrytelling metodologijom – specifičnim pristupom koji podrazumeva upotrebu različitih medijskih sadržaja kako bi se ispričala jedna jedinstvena “priča”. Naša “priča” koncipirana je u odnosu na problem koji odlučujemo da mapiramo u datom trenutku, a koji se tiče javnog diskursa i njegove toksičnosti i koji okupira posebnu pažnju javnosti. U prethodnih nekoliko meseci imali smo prilike da produciramo vlogove, blogove, podcaste i reportaže čiji je glavni cilj da informišu, podstaknu na razmišljanje i doprinesu izgradnji pozitivnih kontranarativa koji će konkurisati ovim toksičnim koje smo mapirali. Naša produkcija uključivaće mlade, entuzijastične i pametne ljude koji će se truditi da iz svoje perspektive adresiraju probleme koji nas okružuju. Do sada smo razgovarali o toksičnim narativima usmerenim prema organizacijama civilnog društva, migrantima i izbeglicama u Srbiji, novinarima i novinarkama, LGBT+ zajednici, ali i o malicioznim glasinama i dezinformacijama koje su vezane za rodno zasnovano nasilje u Srbiji.

EDIT serijale možete pratiti na sajtu centra E8, ali i na Zoomer platformi. Međutim, u EDIT projektu možete da učestvujete i vi, jer EDIT ostavlja prostor i za vaša zapažanja. Možete prijaviti primere toksičnog narativa – nešto sa čim ste se susreli u svojoj svakodnevici ili radu, ili nešto što ste primetili u medijima ili javnosti.
Tokom novembra i decembra 2020. godine, Centar E8 organizovao je trodnevne treninge „Vodič za super roditeljstvo 21. veka“ o podeli poslova nege i brige o deci, rodnim ulogama koje se odražavaju na roditeljske uloge i rodnoj ravnopravnosti. Mladi momci i devojke iz Kraljeva, Zaječara i Beograda imali su prilike da učestvuju na radionicama iz Programa Y i Programa T, diskutuju o obrascima ponašanja koje su primetili kod svojih roditelja i u svojoj okolini, ali i da zamisle kako bi to izgledao jedan Super Tata, otac koji je prisutan, posvećen i ravnopravan učesnik u odrastanju deteta. Nakon završenih treninga, učesnice i učesnici su vodili Super Tata kampanju – pronalazili super očeve iz svog okruženja, razgovarali sa njima, pisali tekstove i ilustrovali najvažnije poruke. Tražeći primere Super Tata iz svog okruženja, mladi su pronašli i neke svoje supermoći.

Tokom nekoliko meseci intenzivnog rada na ovim temama, uspeli smo da zainteresujemo srednjoškolce i srednjoškolke da se bave ovim temama, da promovišu pozitivne primere i preispituju neke štetne prakse sa kojima su se susreli. Rezultate kampanje možete ispratiti na sajtu Centra E8, ali i na društvenim mrežama.

Osim Super Tata treninga, možemo da se pohvalimo i serijalom Super Tata – kratkim emisijama sa poznatim očevima koji su delili svoja iskustva o očinstvu, govorili o svojim osećanjima, ljubavi i strahovima, posvećenosti i praksama koje su ih dovele do toga da postanu Super tate. Sa našim Urošem Novovićem razgovarali su očevi sa javne scene, vaši omiljeni reditelji, sportisti, novinari i glumci. Javljali su nam se sa različitih lokacija, nekada iz doma, nekada sa posla a nekad i iz automobila (naravno, parkiranog).

Imali smo čast da ugostimo Ivana Stojiljkovića, Stefana Milenkovića, Miloša Šaranovića, Filipa Čovića i mnoge druge superheroje očinstva. Saznali smo da strah zapravo nije strašan, da se super tate često preispituju, ali da su ljubav i poštovanje dece i partnerke presudni za razvoj super moći na koje su jako ponosni.”

 Vojislav Arsić, izvršni direktor Centra E8