“Radanska ruža” kao podstrek društvenom aktivizmu

Mladi iz Lebana posetili su socijalno preduzeće „Radanaska ruža“ i na jedan dan bili deo ove organizacije koja već šest godina zapošljava žene iz ugroženih kategorija da prerađuju voće i povrće od koga spremaju zimnicu.  Desetak devojaka i momaka bili su znatiželjni da se upoznaju sa načinom na koji funkcioniše socijalno preduzeće i da učestvuju u proizvodnji ajvara, koji je trenutno aktuelan u „Radanskoj ruži“.

Cilj ove posete, koju je organizovalo udruženje Građanske inicijative, je da mladi steknu svoja prva iskustva u volontiranju i počnu da razmišljaju o načinima na koje mogu da doprinesu zajednici u kojoj žive. Nakon što „proizvedu“ određenu količinu ajvara, on će biti prosleđen socijalno ugroženim porodicama iz Lebana, u saradnji sa Centrom za socijalni rad.

Iako je bilo i onih koji su ranije volontirali i onih kojima je ovo prvi put, svi su se složili u tome da je sjajno iskustvo učestvovati u nečemu što drugome može pomoći bilo na koji način,  a pritom nešto i naučiti. Pored toga, oduševljeni su činjenicom da u svojoj opštini imaju preduzeće jedinstveno u celoj zemlji po načinu funkcionisanja i odabiru radnika i ponosni su na to.

„Radanska ruža“ zimnicu izrađuje ručno, na tradicionalan način, bez upotrebe konzervansa i drugih dodataka. Ovo socijalno preduzeće zapošljava žene koje su dugo bile bez posla – žene iz ruralnih područja, žene sa invaliditetom, samohrane majke, žene starije od 55 godina i tako obezbeđuje posao za preko 30 žena u opštini Lebane.

„Baš te žene nas uvek guraju da prevazilazimo sve probleme poslovanju, da konstantno napredujemo i uvodimo nove stvari u proizvodnju. Kod nas su neke žene prvi put dobile platu u 50-oj godini, bilo je i onih koje su u tim godinama prvi put kod nas proslavile rođendan sa tortom. Imamo i mlade žene, samohrane majke, čija je egzistencija dovedena u pitanje i kojima je u ovako maloj sredini rad kod nas bilo jedino rešenje, s obzirom na to da je radno vreme klizno i mogu se prilagoditi obavezama koje imaju sa decom. Kod nas rade žene koje dolaze iz kuće i uglavnom jedino što znaju da rade je da budu domaćice. I to je naša prednost, jer sve radimo ručno, kao kod kuće“, kaže Slobodanka Pavlović, predsednica Udruženja žena „Ruža“, iz kog je nastalo preduzeće „Radanska ruža“.

Kako kaže direktor preduzeća Predrag Stošić, jedinstveni su i po tome što nemaju normu za radnike, da oni sami biraju tempo kojim će da rade i uvek proizvedu dogovorenu količinu zimnice. Najbitnije je, kaže on, da dolaze i odlaze sa posla sa osmehom.

„Ovo preduzeće je njihovo preduzeće, ovde se stalno čuju muzika i pesma, mi jedemo uvek svi zajedno i svi isto, za istim stolom. i to i jeste poenta cele priče – da se žene socijalizuju, da se ekonomski osamostale, da su socijalno aktivne i da imaju osmeh“, priča direktor i dodaje da u preduzeću rade i muškarci, iako ih ima u manjem broju.

Jučerašnja poseta oranizovana je u dve grupe, uz poštovanje svih epidemioloških i sanitarnih mera koje zahteva proizvodnja hrane u doba pandemije.

Ovo je prva u nizu akcija sa mladima iz Lebana, koja treba kod njih da podstakne građanski aktivizam, da uvide na koji sve način samostalno, ili uz nečiju pomoć, mogu da se uključe u rešavanje određenih problema u svojoj opštini.

Akcije se organizuju u okviru projekta „Jačanje lokalnih glasova za pravičan razvoj“, koji se na teritoriji Srbije sprovodi u Vranju, Bujanovcu i Lebanu, sa ciljem da osigura bolju dostupnost socijalnih usluga građanima, uključujući i manjinske zajednice i bolje uslove za život mladih na lokalnom nivou.Novi Kalkulatori resurs centra

Saznaj više