Evropski pokret u Srbiji predstavio sajt o srpsko-albanskom prijateljstvu 1

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić je na onlajn prezentaciji pohvalila rad na sajtu koji će „pomoći da mnogi ljudi, posebno mladi, saznaju za dobre strane srpsko-albanskih odnosa o kojima se nije znalo dovoljno“.

Kako je rekla, projekat je u širem smislu dao skroman doprinos boljem razumevanju i pomirenju u regionu.

Ova inicijativa predstavlja finalnu fazu projekta „Demokratizacija i pomirenje na Zapadnom Balkanu“ koji sprovode u šest zemalja regiona Evropski pokret u Srbiji, Institut za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda, Njujorški Univerzitet u Tirani, Institut za Centralno-istočnu i Balkansku Evropu (Italija), Univerzitet u Dubrovniku i Škola za nauku i tehnologiju Univerziteta u Sarajevu, uz podršku Evropske komisije.

Sajt sadrži bazu koja pruža obimno znanje o srpsko-albanskim odnosima na srpskom, albanskom i engleskom jeziku.

Ta baza obuhvata knjige, video materijal, medijski materijal i arhivsku građu poput dokumentarnih ili igranih filmova i informacija o publikacijama i pozorišnim predstavama, kao i linkove za druge projekte.

„Želimo da ponudimo niz primera prijateljstva, saradnje, alternativnih odnosa, realizovanih ili neispunjenih političkih projekata, koji karakterišu balkanski region i govore alternativne priče onima koje se prečesto neguju u medijima, obrazovanju i naučnom diskursu“, navodi se u obrazloženju projekta na sajtu.

Jedan od autora sajta Aleksandar Pavlović zahvalio je danas svima koji su doprineli realizaciji portala, kao i ljudima koji su intervjuisani.

Među njima su, kako je rekao, istaknuti intelektualci i aktivisti NVO koji su u razgovorima izneli svoje stavove o tome kako poboljšati srpsko-albansko prijateljstvo.