Saopštenje Asocijacije NKSS povodom kašnjenja rezultata konkursa Ministarstva kulture RS

Beograd, 16.05.2023.

Saopštenje Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije prenosimo u celosti:

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije ponovo ukazuje na propuste u politici finansiranja civilnog sektora u kulturi od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, ali i lokalnih nivoa vlasti.

Naše zamerke kreću se u dva pravca:

  1. Ministarstvo kulture se ne pridržava ni svojih uredbi i krši zakon kada ne objavi rezultate svih konkursa kojim se finansiraju akteri u kulturi ni posle 60 dana od dana završetka podnošenja prijava, što je zakonski rok za ovu vrstu objave.
  2. Praksa u okviru koje se konkursi za sufinansiranje programa i projekata organizacija civilnog društva (ali i drugih aktera u kulturi) raspisuju početkom godine, a rezultati objavljuju na proleće, jeste praksa koja izuzetno otežava ili u potpunosti onemogućava aktere u kulturi da svoj rad i programe planiraju i realizuju u prvoj polovini tekuće godine.

Ministarstvo kulture Republike Srbije je obavezno da se bavi statusom, problemima i potrebama svih aktera u kulturi Republike Srbije, da se bori za sektor kulture, da nalazi rešenja za postojeće probleme, da inovira svoje prakse u skladu sa potrebama korisnika, ali i u skladu sa okolnostima, te da predvodi inicijativu za opstanak, oporavak i budući razvoj sektora kulture u zemlji.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije već duži niz godina ukazuje na društvenu ulogu i značaj umetničke prakse koja kritički preispituje realnost, otvara prostor slobode, igre, dijaloga, saradnje i stvaranja za građane kroz različite forme učešća u umetničkom procesu. Ovakve saradničke i kolektivne umetničke procese i rad sa zajednicom upravo neguje umetnička praksa velikog broja naših članica širom Srbije i u okviru ove prakse se razvijaju nova estetska i umetnička iskustva koja menjaju polje umetnosti. Smatramo da su danas, više nego ikada ovakve prakse potrebne našem društvu u svim delovima zemlje i verujemo da Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije ima znanja, veštine i programe koje u ovakvim trenucima u kojima se našla naša zemlja može ponuditi školama, bibliotekama, drugim institucijama na lokalu, pojedincima i zajednicama. Verujemo da učešće u umetničkim programima može da pomogne svima nama da se zajedno nosimo i potencijalno razumemo, a onda i počnemo da prevazilazimo duboku krizu u kojoj smo se kao društvo svi našli.

Zbog svega navedenog Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije će nastaviti da insistira na merama koje treba da obezbede dostojanstven rad organizacijama civilnog društva u polju savremene umetnosti i kulture, ali i svim drugim akterima u polju kulture čiji se položaj sistematski iz godine u godinu urušava. Zahtevamo da se uvede praksa pravovremene realizacije konkursne procedure koja je organizovana u skladu sa potrebama korisnika, uz uvažavanje prava na dostojanstven rad svih aktera u polju kulture.

Za unapređenje konkursnih procedura smo u više navrata predlagali rešenja i spremni smo na dalji dijalog o ovom pitanju. O implementaciji konkursa ćemo izvestiti javnost nakon objavljivanja rezultata.

Pozivamo i sve druge aktere u polju kulture da se zajedno izborimo za dostojanstvene uslove rada i odgovorne institucije sposobne da kreiraju razvojni ambijent za sektor za koji su nadležne.

Upravni odbor Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije

Izvor: NKSS