Sedmi konkurs za najbolje angažovani dramski tekst

Beograd, 14. septembar 2018. godine –

Nezavisna regionalna kulturna organizacija Hartefakt, sa sedištem u Beogradu, raspisuje sedmi po redu KONKURS za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst na srpskom, hrvatskom, bosanskom, slovenačkom, makedonskom, albanskom ili crnogorskom jeziku.

Pravo učešća na konkursu imaju autori/autorke sa prebivalištem na teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, *Kosova i Srbije.

Žiri u sastavu Žanina Mirčevska (dramska autorka i scenaristkinja), Alban Ukaj (dramski umetnik) i  Biljana Srbljanović (dramska autorka), doneće odluku o pobedničkom i sačiniti uži izbor od pet najuspešnijih dramskih tekstova.

Osvajanje prvog mesta na konkursu podrazumeva dodelu novčane nagrade u iznosu od  400.000 RSD (bruto). U nagradu je uključen i otkup autorskih prava za premijerno izvođenje pobedničkog komada u produkciji Hartefakta u jednom od regionalnih pozorišta. Hartefakt se obavezuje da će, u elektronskoj formi, objaviti zbirke sa pet dramskih tekstova koji uđu u uži izbor konkursa. Pored toga, Hartefakt će učestvovati u promociji najuspešnijih dramskih tekstova sa konkursa.

Konkurs je otvoren do: 29.10. 2018. godine.

Rok za donošenje odluke žirija: 16.12. 2018. godine.

PRAVILA KONKURSA

Osnovni kriterijumi prilikom odlučivanja žirija će biti umetnička vrednost i društvena angažovanost. Dramski tekstovi koji svojom porukom podstiču nasilje, versku i nacionalnu netrpeljivost, kao i diskriminaciju po bilo kom osnovu, neće biti razmatrani kao potencijalni kandidati za nagradu.

Pravo učešća na konkursu imaju samo originalni, do sada neobjavljivani i neizvođeni radovi.

Pobednički tekstovi prethodnih konkursa su sada već poznate drame Olge Dimitrijević „Radnici umiru pevajući“, Doruntine Bashe „Prst“, Vesne Perić „Šta je ona kriva nije ništa ona kriva“, Mirze Skenderagića „Probudi me kada završim“ i tekst Staše Bajac “Ovaj će biti drugačiji”.

Kao posebne odlike Hartefakt fond ceni originalnost, savremenu formu i hrabrost mladih autora/ki da se u dramskoj formi suoče sa nekim od mnogobrojnih problema našeg društva.

PRIJAVLJIVANJE

Prijavljivanje na Konkurs vrši se slanjem odštampane, nepotpisane kopije teksta u jednom primerku sa šifrom, zatvorenu kovertu sa rešenjm šifre (ime i prezime, adresa, grad, država, kontakt telefon, e-mail adresa), kao i CD sa nepotpisanom kopijom teksta u pdf formatu (identičnu sa poslatim primerkom) na adresu:

HARTEFAKT (za konkurs)
Bulevar kralja Aleksandra 82/6
P. fah 16
11 111 Beograd, Srbija

Od svog osnivanja, Hartefakt fond je posvećen stvaranju I jačanju kritičke sveti u želji da kroz kerativnu i umetničku formu aktivno učestvuje u stvaranju inkluzivnog i otvorenog društa. Raspisvanjem konkursa za savremeni angažovani dramski tekst, Hartefakt insistira da kroz važne društvene teme koje se tiču ljudskih prava, slobode govora, kolektivnog sećanja  i odgvornosti, utiče na afirmaciju mladih umetnika/ca, ali  i na promenu društvene klime i senzibilisanja društva na razne teme od kojih ono na neki način pokušava da pobegne. Godišnjim održavanjem konkursa regionalnog karaktera Hartefakt želi da uključivanjem širokog spektra umetničkog izražavanja, karakterističnog za ovaj deo Evrope, pokaže sve prednosti afirmacije novog dramskog izraza.

Članovi žirija sada već prepoznatljivog Hartefaktovog konkursa su istaknuti regionalni stručnjaci u oblasti kulture. Ovogodišnja predsednica žirija biće Žanina Mirčevska, savremena dramska autorka iz Slovenije i profesorka na Fakultetu dramski umetnosti u Skoplju, čiji su komadi prevođeni i igrani širom sveta. Biljana Srbljanović, jedna od naših najpoznatijih savremenih dramskih autorki, čije su drame višestruko nagrađivane, prevedene na preko trideset jezika i izvođene u više od stotinu pozorišta širom sveta. Trenutno radi kao vanredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija. Treći član ovogodišnjeg Hartefaktovog konkursa biće Alban Ukaj, poznat pozorišni i filmski glumac, koji je ostvario značajne uloge u domaćoj i inostranoj prokuciji, od kojih se posebno izdvaja njegov poslednji film „Brak“, koji je ove godine nominovan za Oskara u kategoriji najboljeg stranog film na neengleskom govornom području.

Tokom trajanja konkursa i do donošenja odluke Hartefakt neće davati informacije o radu žirija ili bilo kom pojedinačnom tekstu i njegovom plasmanu. Mole se autori da poštuju ovo i ostala pravila konkursa.

Sedmi po redu konkurs za savremenu dramu Hartefakt organizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.