Slobodno učešće građana u izbornom procesu ključno za demokratiju

Objavljeno: 1. aprila 2022. godine

Mreža nevladinih organizacija za demokratiju, razvoj i bezbednost poziva građane i građanke Srbije da iskoriste svoje biračko pravo, izađu na izbore 3. aprila i glasaju slobodno, u skladu sa svojim uverenjima i oslobođeni od bilo kakvih pritisaka.

Biračko pravo jedno je od najjačih oružja koje građanima i građankama stoji na raspolaganju, a učešće u izbornim procesima što većeg broja građana garantuje kredibilnost demokratskih izbora.

Očekuje se da sve institucije uključene u izborni proces svoj posao rade u skladu sa zakonom i da iskoriste sva svoja zakonska ovlašćenja da sprovedu regularno, fer i demokratsko glasanje i obezbede poštovanje izborne volje građana i građanki.

Pozivaju se svi nadležni organi da osiguraju primenu zakona, da reaguju u svim slučajevima kršenja zakona bez izuzetka i da na taj način doprinesu regularnosti izbornog procesa. Isto tako, pozivaju se  svi članovi biračkih odbora da u skladu sa zakonom prate glasanje, reaguju na sve nepravilnosti ili povrede biračkog prava i sve prigovore unesu u zapisnike sa biračkih mesta, budući da su upravo biračka mesta ta na kojima se sabira volja građanki i građana.

Ostaju posvećeni izgradnji demokratskog društva, demokratskih predstavničkih institucija.

Mreža nevladinih organizacija za demokratiju, razvoj i bezbednost

Savet za strateške politike

Centar modernih veština

Centar za spoljnu politiku

Fondacija Centar za demokratiju

Regionalna akademija za razvoj demokratije 

Izvor: regionalna akademija za demokratski razvoj