Smederevci traže “Semafor zagadjenja”

Gradskoj upravi Smederevo su 9. novembra 2020. godine zvanično predate 4186 papirnih i 381 onlajn potpisanih Deklaracija za čist vazduh, koje predstavljaju svojevrsnu peticiju građana kojom se zahteva rešavanje problema zagađenja, čiji prvi korak treba da bude postavljanje javnog informativnog „Semafora zagađenja“.
Uz predate potpise građana, upućen je istovetan dopis na četiri adrese u zgradi Gradske uprave: gradonačelniku – gospodinu Jovanu Beču, predsednici Skupštine grada – gospođi Vesni Kiš Kostić, načelniku Gradske uprave – gospodinu Milku, kao i Gradskom veću – članovima. U dopisu je upućen poziv čelnicima Gradske uprave da poslednje nedelje novembra učestvuju svi zajedno na okruglom stolu, kome će prisustvovati stručni konsultanti, i predstavnici udruženja Pro.Tok21.
Na okruglom stolu treba da se javno iznese celokupna problematika oko zagađenja vazduha, i da svi prisutni otvoreno navedu probleme i prepreke, te i da se formira strateški plan za rešenje. Takođe, treba da se predstavi ideja semafora i njegove funkcije, kako bi Grad što pre doneo Odluku o postavljanju ovog uređaja na centralnom gradskom trgu.

Ovaj semafor sa indeksom zagađenosti, upozorenjima i preporukama, od ključne je važnosti za prvi korak: očuvanje zdravlja Smederevaca, koji često ne znaju kad je vazduh opasan po zdravlje.  Semaforom bi se ispunio Član 23 Zakona o zaštiti vazduha Republike Srbije, koji propisuje obavezu za lokalnu samoupravu da javno informiše građane o nivou zagađenja vazduha u gradovima čiji je vazduh III kategorije, kao što je slučaj sa Smederevom.

Krajem leta 2020. prikupljani su potpisi građana na pojedinačnim Deklaracijama za čist vazduh. Na ovom papiru su se građani izjasnili da traže rešavanje problema i zaštitu od industrijskog zagađenja, da traže učešće u rešenju, ali i da zahtevaju što hitnije postavljanje „Semafora zagađenja“ na centralnom gradskom trgu, kako bi se u realnom vremenu javno istakli podaci o kvalitetu vazduha, da bi građani znali kada da zaštite sebe i svoje zdravlje, maskom ili neizlaženjem.