„Somborske žene“ to mogu

„Kad je uvedeno vanredno stanje, shvatile smo da je naša uloga velika u ovoj situaciji pošto znamo da šijemo. Odazvale smo se na poziv Sigurne kuće i želele smo da, uprkos tome što nam lične i životne okolnosti nisu u ovom trenutku naklonjene, damo svoj doprinos. Šile smo besplatno zaštitne maske za sve sugrađane kojima je to bilo potrebno“, kaže Tamara Savović, jedna od osnivačica neformalne grupe „Somborske šnajderke“.

Sigurna kuća u Somboru je ovima ženama  obezbedila pet profesionalnih mašina za šivenje i mogućnost rada od kuće, dve mašine od organizacije „28. jun“, a Srednja tekstilna škola „Sveti Sava” je besplatno servisirala mašine.

„Zaštitne maske su bile u deficitu. Nigde nije bilo da se kupi. Mi smo odlučile da ih šijemo besplatno“, objašnjava Tamara.

Kompanija S lizing i preduzeće GrappS iz Smedereva su „Somborskim ženama“ obezbedile su dovoljnu količinu materijala. Ove žene su se tada udružile i pokrenule izradu zaštitnih maski za besplatnu podelu. Nedeljno su izrađivale oko 1500 maski. Radile su od kuće ili u Sigurnoj kući, kako je kojoj više odgovaralo. Zahvaljujući svim partnerima, njihove maske su stigle u ruke ugroženim građanima.

Tamari i njenim koleginicama ovo je više od radnog angažmana.

„Iz svog iskustva znamo koliko je teško kad ostanete  bez krova nad glavom, bez porodice, podrške, novca za život. Same sa decom na ulici. Zahvaljujući Sigurnoj kući uspele smo na neko vreme da se stabilizujemo i shvatimo šta želimo i šta nam je potrebno. Sada mi želimo da nastavimo da podržavamo druge žrtve nasilja, naročito one kojima je to najpotrebnije, a to su žene koje izlaze iz Sigurne kuće“, kaže Tamara.

Ovo pozitivno iskustvo ih je ojačalo, zato sada žele da nastave tako što će početi da šiju posteljine. Žele da registruju udruženje kako bi mogle da žive od svog rada i pomažu žrtvama nasilja i da žive od svog rada.

„Somborske žene” su ponovo počele da veruju u sebe. Osećaju se odlično. Zahvaljujući Trag fondaciji kupile su kvalitetne materijale lepih dezena i  nastavljaju sa šivenjem posteljine. Od organizacije su dobile kao donaciju još dve mašine.

„Somborske šnajderke” će obezbediti ženama uslove za rad, kao i zajedinički plasman posteljine. Deo sredstava od prodaje biće namenjen ženama koje izlaze iz Sigurne kuće i kojima treba pomoć pri plaćanju računa, nabavci hrane i potrepština za decu“, navodi Savović.

„Već smo kupile materijale. Birale smo najlepše dezene. Prošetale smo po gradu i pravile planove. Kad smo stigle kući, sele smo i dogovorile se kako ćemo da raspodelimo poslove. Počinjemo sa šivenjem posteljine i mnogo smo uzbuđene. Želimo da naša ideja uspe i da pomognemo drugim žrtvama. Izbor uvek postoji, a mi ćemo ih podržavati u tome“, kaže na kraju Tamara Savović.