Strip za vas – čujte naš glas!

Beograd, 25.05.2023.

Nikad više nije nam bilo potrebno da znamo da postoje aktivni mladi koji će pokrenuti stvari u svojoj sredini i boriti se da pronađu odgovore na probleme koje se tiču svih nas. Sa svih strana čujemo kako su oni pasivni, zagnjureni u telefone i kompjutere, da su nezainteresovani za druge i probleme u svojoj zajednici.

Upravo grupe malih velikih ljudi iz Užica, Velike Plane, Prijepolja, Sjenice i Požege u okviru projekta Ilustrovana participativna demokratija, koji finansira ambasada Sjedinjenih Američkih Država, rade na tome da se stvari u njihovim sredinama promene na bolje. Pitaju svoje prijatelje, rođake, komšije i nastavnike kako mogu da reše probleme sa kojima se suočavaju svakog dana i ne žele da žmure na njih.

To su problemi za koje oni žele da ulože svoje vreme, da mobilišu druge da se uključe i da na kreativan način – putem ilustracija se obrate, kroz stripove, plakate i društvene mreže svojoj sredini i gradskim donosiocima odluka, uz čiju podršku zajedno mogu učiniti svoje gradove lepšim ili bezbednijim mestom za život.

Stripovi, plakati i vizuali nastali su u radu sa grupama “Svet reči” iz Velike Plane, “Ljiljani” iz Užica, “Mašta” iz Prijepolja, “Flores” iz Sjenice i “Omladinska radio akcija” iz Požege, i imaju za cilj da budu zagovaračko sredstvo pred gradskim vlastima za rešavanje lokalnih problema, kao i informisanje i uključivanje javnosti koja bi na ovaj način bila mobilisana.

Izvor: Fondacija Jelena Šantić