Stvar(a)oteka – prva biblioteka stvari

Grupa entuzijasta iz novosadskog Centra za regenerativnu održivost gradova (CeROG) na korak je od toga da pokrene projekat Stvar(a)oteka – prva biblioteka stvari u Srbiji.

Stvar(a)oteka bi trebalo da krene sa radom početkom 2020. godine, krajem januara ili početkom februara.

Članovi/ice biblioteke stvari uspeće da smanje troškove kućnog budžeta, usled smanjene potrebe kupovine predmeta koji se povremeno koriste, uštedeće u skladišnom prostoru u stanu ili kući, jer neće morati da skladište iste stvari, dobiće pristup većem broju predmeta nego što bi mogli kupiti za isti novac (vrednost godišnje članarine), upoznaće nove prijatelje kroz aktivnosti i radionice u Stvar(a)oteci, i istovremeno će smanjiti otpad koji bacaju – jer neće morati da bacaju ambalažni otpad novo kupljenih proizvoda, a za one koji imaju višak stvari, a ne znaju šta će sa njima, će dobiti priliku da ih doniraju biblioteci i podrže zajednicu, istovremeno će dobiti prostora u stanu.

“Biće to mesto u kojem će sugrađani na jednostavan i isplativ način imati pristup predmetima koji se povremeno koriste. Cilj je da se formirira novi prostor u gradu koji bi svima olakšao svakodnevicu i pružio prostor za povezivanje, učenje novih veština i lični razvoj, a istovremeno bi se na taj način dao doprinos smanjenju otpada i zagađenja”, kaže Ana Novković iz CeROG-a.

Ovu neobičnu i zanimljivu ideju CeROG je 18. juna predstavio u finalu Nacionalnog foruma za zelene ideje koje je održano u organizaciji Trag fondacije u Beogradu. U konkurenciji od deset sjajnih ideja, Stvar(a)oteka je osvojila drugo mesto i zajedno sa još dvoje finalista dobila podršku za jačanje finansijskog plana i savetovanja kako da uloži 5.000 nagrade.

O ideji samih biblioteka stvari i biblioteka alata u CeROG-u su  znali već neko vreme. Informisali su se i pratili različite strane informativne portale, od kojih je najznačajniji bio https://www.shareable.net/ .

“Nakon što smo imali ličnu potrebu za ovako nečim, usled preseljenja iz stana u stan i nedostatka stvari, i pronalaženja članka kako otvoriti biblioteku, odlučili smo se da pokrenemo jednu u Novom Sadu. Iskreno verujemo da bi se ovako nešto mnogo dobro uklopilo u studentski grad kao što je Novi Sad“, objašnjava Novković..

Ekonomija deljenja je ekonomski model u kojem se potrebe neke zajednice zadovoljavaju kroz deljenje ili razmene, proizvodi i usluge se dele ili razmenjuju među pojedincima. Tu možemo pronaći različite primere kao što su deljenje prevoza u gradovima (car-sharing), deljenje radnog prostora (co-working), različiti događaji za razmenu stvari/knjiga, pa i same biblioteke knjiga i biblioteke stvari/alata. Neke od ovih pojava su novije, a neke dobro poznate.

“Prednost ekonomije deljenja i samih biblioteka stvari koja je značajna za nas kao ekološku organizaciju jeste smanjenje ekološkog otiska i uticaja na prirodu. Usled zajedničke/saradničke potrošnje predmeta (collaborative consumption) smanjuje se potreba za kupovinom, pa samim tim i proizvodnjom, rudarenjem, zagađivanjem prirode, stvaranjem i odlaganjem otpada“, dodaje Ana Novković.

Biblioteka stvari će funkcionisati kao konvencionalna biblioteka. Sugrađani će se učlanjivati u biblioteku. Moći će da pokriju godišnju članarinu kroz plaćanje godišnje članarine, donaciju predmeta, volontiranjem na kratkim i jednostavnim zadacima. Godišnje članarine će se koristiti za pokrivanje troškova održavanja i funkcionisanja same biblioteke.

“U budućnosti bismo želeli da organizujemo besplatne radionice na kojima bi učesnici/e mogli da nauče i oprobaju nove veštine popravljanja i prepravljanja stvari. Na ovaj način želimo da doprinesemo zajednici i pružimo nove prilike sugrađanima, koje u ovom momentu ne postoje. Takođe, ovim bi dodatno smanjivali otpad o gradu“, ističe Novković.