Tolerancija i otvoreni dijalog među mladima

Objavljeno: 19. decembra 2022. godine

Tolerancija, spremnost da čujemo drugačija mišljenja, interakcija, dijalog i međusobno razumevanje su ključne reči koje mogu rezimirati prvu Regionalnu akademiju za izgradnju mira, koju je Beogradski centar za bezbednosnu politiku  organizovao od 4. do 10. decembra u Podgorici. Tokom pet dana, oko 60 mladih lidera različitih profila – iz sfere politike, civilnog društva, sporta, umetnosti, akademske zajednice i biznisa, iz Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine, učestvovalo je u nizu aktivnosti sa ciljem da pokrenu promene koje bi vodile ka pomirenju na Zapadnom Balkanu i uspostave regionalnu mrežu mladih.

Regionalna akademija za izgradnju mira pružila je učesnicima priliku da se bolje upoznaju i da se pripreme za stvaranje snažne mreže koja će im omogućiti da zajedno sprovode različite aktivnosti koje bi vodile ka pomirenju. Učesnici su proveli pet dana u Podgorici razgovarajući o različitim temama – istoriji regiona Zapadnog Balkana, sukobima u regionu, stranim uticajima, uticaju kulture sećanja, narativima o raznim događajima, ekstremizmu u regionu, identitetima u region, ljudskoj bezbednosti i sekuritizaciji. Sesije boljeg upoznavanja učesnika i vežbe za izgradnju timskog duha bile su važan deo Akademije, jer su pomogle učesnicima da razviju toleranciju i saradnju.

Učesnici različitih nacionalnosti otvoreno su komunicirali pet dana, a nakon ovog iskustva moći će da podele svoja razmišljanja i utiske u svojim lokalnim zajednicama i doprinesu pomirenju.

Učesnici su uspeli da uspostave snažne veze i da se uključe u sadržajne razgovore sa učesnicima iz različitih zemalja, različitih sektora i različitih kulturnih sredina. Pokazali su spremnost da se bore protiv stereotipa i predrasuda, što ih je dovelo do zaključka da imaju više zajedničkih stvari od onih koje ih razdvajaju. Prepoznali su umerenost i toleranciju kao najvažnije i univerzalne društvene vrednosti i svoja razmišljanja sur ado delili sa ostalim učesnicima. Regionalna akademija za izgradnju mira je samo prva od mnogih aktivnosti koje će biti organizovane za ovu grupu mladih ljudi u narednih 15 meseci.

Organizaciju Regionalne akademije za izgradnju mira podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta koji se realizuje u partnerstvu sa Međunarodnim republikanskim institutom (IRI), Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku (BCSP), Fondacijom Ana i Vlade Divac, Kosovskim Centrom za sigurnosne studije (KCSS), Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPN UNSA), PRONI Centrom za razvoj mladih i Mrežom vršnjačke edukacije (PEN).

Izvor: BCBP