Transheroji i kostimi u roze boji

Foto: STEPHANIE GONOT

Svi superheroji imaju svoje sigurno mesto gde mogu da budu baš onakvi kakvi jesu

 

Postoji jedno sigurno mesto u Beogradu, poznato kao Kuća ljudskih prava i demokratije gde se dva puta mesečno sastaju oni koji ohrabruju jedni druge da budu ono što jesu.

Gayten-LGBT pruža psihološku podršku u vidu individualnih psiholoških konsultacija, savetovanja i psihoterapije svojim korisnicima i ohrabruje ih kada im je podrška najviše potrebna. Trans osobe (transrodne, transpolne, transvestiti i ostali) mogu da se priključe radu grupe u sigurnim i zaštićenim uslovima. Stepen otvorenosti i uključenosti u rad grupe određuju sami učesnici.

Konsultacije, savetovanje i psihoterapijska podrška su besplatni, anonimni i poverljivi, i zasnivaju se na poštovanju autonomije osobe koja nam se obraća i izgradnji odnosa sigurnosti i poverenja. Zbog toga je važno da je mesto okupljanja prava oaza mira i poštovanja gde naši sugrađani mogu otvoreno da razgovaraju o svojim iskustvima, problemima i uspešnim pričama.

Na sastanke samopomoći i podrške dolaze i bivši članovi grupe koji pričaju svoja iskustva o procesu prilagođavanja i ohrabruju članove da prođu kroz tranziciju u trenutku kada budu spremni. Grupa postoji više od 12 godina i kroz nju je prošlo više od 120 članova.

Uključivanje u grupu se ostvaruje na više načina, a najčešće preko preporuke da bi se obezbedilo da se svi članovi osećaju bezbedno i sigurno. Kada neko želi da se priključi prolazi kroz ulazni intervju da bi se procenila zainteresovanost osobe da učestvuje u radu grupe. Osećaj poverenja je veoma važan za sve članove, zato se pre uključivanja novih članova u grupu razgovara o obavezama i pravilima. Uloga sastanka je da okupi osobe koje žele da razmene svoja iskustva, želje i probleme, kao i da pomognu u pripremi članova/ca koji žele da uđu u tranziciju. Članovi grupe dele iskustva i razgovaraju o tome kako izgleda priprema za tranziciju, šta mogu da očekuju u procesu, koji su izazovi i nakon prolaska kroz proces, kao i koja su realna očekivanja i osećaj.

Članovi sami biraju kakva će biti dinamika rada, koliko će se često okupljati, kao i koji će biti sadržaj sastanka. Predstavnik ove organizacije kaže „Nekada se okupimo i samo gledamo filmove.“

Gayten-LGBT je prva organizacija u regionu koja je oformila ovakvu grupu za podršku zato je posebno značajna. Predavači i facilitatori su profesionalnci i osobe sa iskustvom koji mogu da doprinesu kreiranju poverenja i podrške učesnicima.

Moto grupe je: „Podrška, samopouzdanje, sigurnost i samoostvarenje“ u skladu sa tim grupa radi na ohrabrivanju članova da budu ono što jesu i van Kuće ljudskih prava: prijatelji, porodica i komšije.