Trendovi u komunikacijama za aktivne građane – peta PRaćka konferencija

Beograd, 11.04.2022.

 

Građanske inicijative i EU TACSO 3 organizuju petu konferenciju „PRaćka” od 20-21. aprila 2022. godine, u Prostoru Miljenko Dereta u Dobračinoj 55 u Beogradu. Inspirisani pričom o Davidu i Golijatu, sa željom da se skrene pažnja na činjenicu da je u borbi sa „velikim problemima“, dovoljno „malo, ali ubojito oružje“, stvorena je PRaćka, jedinstvena konferencija u regionu, posvećena primeni PR-a u neprofitnom sektoru.

U svom petom izdanju, Građanske inicijative u saradnji sa EU TACSO 3 organizovaće PRaćku kao P2P događaj, čime će konferencija po prvi put dobiti i regionalni karakter i pružiti priliku za proširenje razmene znanja i iskustva među učesnicima.

Organizacije civilnog društva u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana suočavaju se sa globalnim trendom koji se odvija već dugi niz godina – sužavanjem prostora za delovanje sa ciljem ograničavanja osnovnih sloboda. Globalna pandemija COVID-19 dodatno je pojačala ovaj trend, dajući mu značajan podsticaj kroz sve veća ograničenja građanskih sloboda.

Ovi izazovi predstavljaju značajne prepreke za sposobnost udruženja da dopru do javnosti, komuniciraju svoje vrednosti i aktivnosti i promovišu demokratiju, osnovna prava i vladavinu prava.

Potreba stavljanja komunikacije u fokus je porasla, a jačanje kapaciteta organizacija u ovoj oblasti može značajno doprineti suzbijanju neravnoteže moći. Kako bi se ovi problemi prevazišli, potrebno je biti što kreativniji i inovativniji, kao i pokazati spremnost da se izađe iz ustaljenih okvira i ode korak dalje kada je u pitanju komuniciranje aktivnosti.

Na panelima i radionicama na ovogodišnjoj PRaćki govoriće se o tome kako se odupreti sve češćim pritiscima, ali i kako na što bolji način predstaviti svoj rad koristeći nove alate i tehnologije.

Cilj ovogodišnje PRaćke je da se promeni ustaljeni način razmišljanja, pronađu nove ideje i pristupi i primene nove metode u prevazilaženju prepreka.

Učesnicima koji dolaze van Beograda smeštaj će biti obezbeđen, a troškovi prevoza refundirani u visini cene povratne autobuske karte.

Broj mesta za učešće na konferenciji je ograničen, pa se zainteresovanima preporučuje da se prijave što ranije. Ukoliko se prijavi veći broj učesnika/ca odabir će se vršiti na osnovu teritorijalne i tematske oblasti delovanja organizacije, Moguće je prijaviti samo jednu osobu po organizaciji.

 

Rok za prijavu je ponedeljak, 18. april do 14h.