Trideseti rođendan Centra za ženske studije

Objavljeno: 8. marta 2022. godine

Centar za ženske studije obeležava tridesetu godišnjicu prikazivanjem prve epizode dokumentarnog serijala Žensko znanje, na televiziji n1, u utorak 8. marta u 14.30 časova. Ova epizoda beleži glasove  sedam bivših studentkinja Centra i jedne od osnivačica. One govore o svojim uspomenama na alternativne studije i razmišljaju o budućnosti feminizma za 30 godina.

Rad Centra za ženske studije inicirala je feministička grupa „Žena i društvo“, a prvi eksperimentalni kurs počeo je 8. marta 1992. godine. Tokom ovih godina, u Centru su predavale stotine žena i muškaraca, a programe su slušale hiljade. Jedan od načina da dokumentuju svoj rad je i serijal Žensko znanje, čija prva epizoda tematizuje pitanje budućnosti feminizma.

U prvoj epizodi, pod nazivom „Feminizam počinje u tridesetoj“, govore Dragoslava Barzut, Daša Duhaček, Mima Gavrilov, Jelena Jaćimović, Biljana Maletin, Iva Nenić, Ivana Pantelić i Jelena Višnjić. Kroz perspektive različitih generacija, one govore o političkom kontekstu, interesovanju za feminizam i ženske studije, i promišljaju budućnost borbi za rodnu ravnopravnost, dakle reč je o radu koji se nastavlja.

Serijal je posvećen studentkinjama i saradnicama. Trejler za prvu epizodu Ženskog znanja možete pogledati OVDE.

Snimanje intervjua sa alumnistkinjama i saradnicama Centra za ženske studije pomaže u građenju video arhive koja je važna za sećanje na feministički aktivizam i proizvodnju znanja. Trenutno su u fazi prikupljanja sredstava za nastavak produkcije. Na serijalnu su radile Jelena Marković, Marija Kovačina i Nađa Duhaček, za produkciju je angažovan Panorama films, a podršku za prvu epizodu dala je fondacija Kvinna till Kvinna.