Trka dobrote – obezbedimo hranu onima koji to ne mogu sami

Objavljeno: 29. aprila 2022. godine

U Srbiji na granici apsolutnog siromaštva živi 7 odsto stanovništva, odnosno, gotovo pola miliona ljudi. U riziku od siromaštva je gotovo četvrtina populacije (23,2%), dok su količine donirane hrane trenutno nedovoljne. Sa druge stane, prema procenama, u Srbiji se dnevno baca 2 miliona kilograma hrane. 

U želji da utiče na ove brojke, Udruženje „Srpski filantropski forum” zajedno sa Koalicijom za dobročinstvo prošle godine pokreće kampanju “Spasimo hranu, spasimo humanost” koja je bila posvećena donacijama hrane i obeležavanju četvrtog Nacionalnog dana davanja u svetlu ove teme. Dobili su podršku više od 35 kompanija i na hiljade građana koji su udružili snage u promociji smanjivanja bacanja hrane i prikupljanju donacija hrane za najugroženije sugrađane širom Srbije. Ukupno je prikupljeno donacija, u novcu i u hrani, u vrednosti od 13.625.078 dinara, to jest 69.717 kilograma hrane.  

35. Beogradski maraton – Trka dobrote je prilika za nastavak promocije važnosti doniranja hrane i zato su pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za kupovinu paketa hrane za najugroženije građane, u saradnji sa  Bankom hrane Beograd. Ova organizacija od 2006. godine radi na smanjenju siromaštva i gladi, kao i bacanja hrane.

Zahvaljujući podršci kompanija – donatora hrane, Banka hrane Beograd pomaže preko 250 humanitarnih organizacija širom Srbije čiji korisnici pripadaju raznim ugroženim grupama (samohrane majke, osobe sa invaliditetom, raseljena lica, deca bez roditeljstva, stara lica, beskućnici i dr.). 

Primer popunjene uplatnice, odnosno link ka elektronskom plaćanju za učešće u ovoj kampanji možete pronaći na stranici: Donacije.rs, OVDE.