Vege zajednica za slobodu životinja

„Svet u kojem se život i sloboda svake životinje vrednuje i poštuje“ – ovako glasi vizija Vege zajednice, organizacije koju je 23. juna 2019. godine osnovala grupa aktivistkinja i aktivista, ucilju stvaranja stabilne i funkcionalne veganske zajednice u Srbiji.

Primer po kome je Vege zajednica postala šire poznata je „slučaj“ Spase prase. Spasa je spasena sa farme i provela je nekoliko nedelja kod jedne aktivistkinje Vege zajednice, međutim oko njenog čuvanja je pomoglo ukupno 13 volonterki i volontera. Spasa prasa je svoj dom pronašla u Azilu Riska, koji je postao prvi beogradski azil koji, pored pasa, brine i o jednoj šarmantnoj prasici, koja preko društvenih mreža svakodnevno osvaja srca mnogih.

S obzirom na to da žele da Vege zajednica bude spona saradnje i susreta svih aktivistkinja, aktivista, kao i organizacija koje za cilj imaju prevazilaženje eksploatacije do konačnog oslobođenja životinja, kako iz etičkih, tako i iz ekoloških i zdravstvenih razloga, odlučili su da početkom aprila otvore veganski i low waste kafić VeZa. Da bi ostali u okviru ovih koncepata, težiće saradnji sa etičkim proizvođačima, a potreban nameštaj biće prikupljen preko donacija. Takođe, uskoro kreće i crowdfunding kampanja „Opremimo VeZu – povežimo se sa prirodom“.

Vege zajednicu čine dugogodišnji aktivisti za prava životnija, ali i oni koji se prvi put susreću sa aktivizmom. Kroz akcije koje sprovode u više gradova, aktivisti ove organizacije pokušavaju da motivišu ljude iz cele Srbije da volontiraju u Vege zajednici. Ono što motiviše ljude koji žive van Beograda da volontiraju je i činjenica da neke sastanke organizuju online, pa je svima omogućeno prisustvo. Zajednicu ne čine samo osnivači i volonteri, već i svi oni koji ih podržavaju na bilo koji način. Udruženje ima mnogo podrške od strane grupa na fejsbuku, pojedinaca i drugih organizacija.

Njihova ciljna grupa su aktivisti za prava životinja, vegani i vegani u tranzciji, kao i svi oni koji žele da saznaju nešto vise o veganskom načinu života i pravima životinja. Nastoje da formiraju stabilan i dostupan veganski ekosistem putem osnaživanjai obrazovanja pojedinaca i zajednice.

Od osnivanja do sada, Vege zajednica je organizovala nekoliko akcija i podržavala različitejavne događaje koje organizuju njihovi prijatelji i saradnici. Tu je BeGeVege festival koji organizuje već pet godina zaredom udruženje Sloboda za životinje, u kojem je većina volontera Vege zajednice započela svoj aktivistički put i sa kojim će u saradnji organizovati predstojeći Festival subverzivnog filma Plan B, koji je ove godine posvećen temi veganstva. Festival će se održati od 8. do 10. aprila u Domu omladine u Beogradu.

Vege zajednica je podržala i Veganski festival u Subotici, koji organizuje Veganska volonterska kuhinja iz Subotice, kao i promociju kalendara koju 10 godina zaredom organizuje Udruga Pobjede iz Hrvatske i na taj način sakuplja donacije za Azil.

Prvi događaj koji je Vege zajednica samostalno organizovala nazvan je „Moć zajednice“. Ovaj događaj je objedinio promociju udruženja i benefit veče u zadruzi Oktobar. Uz ukusne veganske kolače sakupljene su donacije za Azil Riska, promovisana je i podržana kampanja za sakupljanje sredstava „Da svaka njuška bude sita”.

U novembru 2019. udruženje se priključilo internacionalnoj alijansi Open Wing Alliance koja se bavi poboljšanjem uslova za kokoške u industriji jaja. Kampanja „Slomimo kaveze” počela je sa realizacijom 1. marta. Ova kampanja nastoji da kroz pregovore sa korporacijama i farmerima podigne svest o uslovima u kojima kokoške u Srbiji žive, i proba da ih poboljša.

Od 25. februara Vege zajednica počela je sa organizovanjem niza projekcija filmova u sedam gradova u Srbiji (Novi Sad, Sremska Mitrovica, Kraljevo, Beograd, Subotica, Niš i Kragujevac). Reč je o filmu The Game Changers, koji promoviše biljnu ishranu, a podržan je od strane čuvenih sportista i filmskih zvezda kao što su Novak Đoković, Džejms Kameron, Kris Pol, Džeki Čen, Luis Hamilton i drugi. Poslednja projekcija biće organizovana 15. aprila u Novom Sadu. Posle filma koji će se u Beogradu prikazivati 19. marta, biće održana panel diskusija, na kojoj će biti reči o biljnoj ishrani i bavljenju sportom, a govoriće ljudi iz sveta sporta, nutricionisti i aktivisti.

Deo rada Vege zajednice biće posvećen organizaciji događaja koji imaju za cilj podizanje svesti o eksploataciji životinja i promovisanju veganske ishrane, zbog njenih zdravstvenih i etičkih prednosti. Žele da podrže već postojeće ulične akcije i osmisle nove, jer smatraju da je razgovor sa pojedincima veoma važan način dopiranja do ljudi. Trude se da objavljujuinformativne i edukativne tekstove na mrežama, a nastaviće to da čine u budućnosti, jer se tim putem najbrže šire informacije o značaju slobode i prava životinja, prednosti biljne ishrane i zaštiti životne sredine.  Žele da podrže male i etičke proizvođače kroz saradnju sa njima.

Ukoliko želite da se priključite Vege zajednici, ili da joj na bilo koji način pomognete, možete imposlati poruku na sajtu, preko društvenih mreža ili putem mejla: office@vegezajednica.org.

 

 

 

 Novi Kalkulatori resurs centra

Saznaj više